Програма вивчення навчальної дисципліни  Кольорові метали і сплави  складена для  студентів спеціальності   132 «Матеріалознавство», освітня програма (спеціалізація) «Прикладне матеріалознавство», «Термічна обробка».

Мета дисципліни: вивчення будови кольорових металів та встановлення закономірностей у формуванні структури  сплавів на їх основі в залежності від хімічного складу, пластичної деформації та термічної обробки; вивчення властивостей кольорових металів і сплавів; також розглядається застосування кольорових сплавів у машинобудуванні. На лабораторних роботах студенти повинні набути практичних навичок при дослідженні мікроструктур кольорових металів та сплавів.

Завдання дисципліни: засвоїти загальні закономірності формування сплавів на базі алюмінію, міді, титану, магнію, олова та свинцю, тугоплавких і рідкісноземельних металів; навчитися розбиратися в структурах, які утворюються в подвійних та потрійних системах цих сплавів; вивчити вплив легувальних елементів на властивості сплавів; з’ясувати роль термічної обробки у формуванні структури та властивостей сплавів.