Метою викладання навчальної дисципліни “Економіка за видами діяльності” є формування здатностей самостійно мислити, приймати управлінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності на рівні промислового підприємства.

Завданнями вивчення дисципліни “Економіка за видами діяльності” _є завдання пов'язані з формуванням системи взаємозалежних (взаємообумовлених і взаємозалежних) факторів виробництва й реалізації продукції на підприємстві; інструментарію (системи принципів, методів і показників), що забезпечує порівнянну вартісну оцінку витрат і результатів діяльності підприємства; аналітичного апарату й організаційної основи, що гарантують пошук і реалізацію найбільш ефективних шляхів виробництва й реалізації продукції; мотиваційного інструментарію, необхідного для того, щоб визначати мету й знаходити засоби досягнення ефективного господарювання; вивчення теорії та методологічних засад засвоєння практичних навичок управління підприємством, формування вмінь ефективного використання ресурсного і виробничо-господарського потенціалу.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати:

загальні компетентності:

-          Здатність до абстракного мислення, аналізу та синтезу.

-          Здатність до пошуку, обробки та аналізу інформації з різних джерел.

-          Вміння виявляти, ставити, вирішувати проблеми та приймати обґрунтовані рішення.

-    Здатність приймати обгрунтовані господарські рішення.

фахові компетентності:

-          Здатність розробляти та реалізовувати стратегію розвитку субєкта господарювання.

-          Здатність проводити дослідження з використанням теоретичних та прикладних досягнень в сфері економіки (за видами економічної діяльності).

-          Здатність проводити оцінювання капіталу за видами діяльності.

-          Здатність до вирішення проблемних питань і нестандартних ситуацій у професійній діяльності при роботі з персоналом.

-          Вміння планувати і проводити наукові дослідження, готувати результати наукових робіт до оприлюднення.

-          Здатність застосовувати загальнонаукові та спеціальні методи наукових   досліджень   для   формування    пропозицій   в економіці за видами діяльності.

-          Здатність вирішувати задачі з прогнозування процесів розвитку суб’єктів господарювання, виходячи з витрат на виробництво та отриманих фінансово-економічних результатів діяльності.

спеціалізація Електричні машини та апарати”:

 

-          Володіння передовими управлінськими технологіями, здатність їх використовувати при формуванні власної думки та прийняття стратегічних рішень при обґрунтуванні власних висновків і пропозицій стосовно   вирішення   проблем   у   площині   керування соціально-економічними системами різного ієрархічного рівня.

-          Здатність формувати, оцінювати та оптимізувати витрати за видами, центрами відповідальності та носіями для мінімізації їх рівня; складати оперативні та стратегічні бюджети підприємства.

-          Здатність організовувати та здійснювати інформаційну діяльність в економіці за видами діяльності, організовувати інформаційне забезпечення органів управління будь якого рівня, оцінювати рівень інформатизації економіки за видами діяльності та виявляти і використовувати резерви підвищення ефективності інформаційного забезпечення економіки за видами діяльності.

Очікувані програмні результати навчання:

-          Уміти продукувати нові ідеї щодо розвитку суб’єкта господарювання за видами економічної діяльності.

-          Використовувати іноземну мову для забезпечення результативної наукової та професійної діяльності.

-          Визначати, аналізувати проблеми суб’єкта господарювання та розробляти заходи щодо їх вирішення.

-          Здатність до своєчасного реагування на економічні виклики внутрішнього та зовнішнього середовища.

-          Визначати та впроваджувати плани розвитку суб'єктів господарювання.

-          Вміти управляти суб'єктами господарювання у сфері бізнесу з метою забезпечення їх ефективності.

-          Оцінювати за різними параметрами продукцію, товари, послуги, а також процеси, що відбуваються в економіці, та робити відповідні висновки для прийняття управлінських рішень.

-          Демонструвати вміння вирішувати проблемні ситуації, що виникають в економічній діяльності суб’єкта господарювання.

-          Демонструвати здатність до адаптації і дії в новій ситуації, генерувати нові ідеї в області економіки.

-          Планувати і проводити наукові дослідження, демонструвати результати наукових робіт та готувати їх до оприлюднення.

-          Демонструвати навички самостійного опанування новими знаннями, використовуючи сучасні освітні та дослідницькі технології у сфері економіки.

-          Демонструвати вміння щодо створення, оцінки та підтримки ефективного функціонування інформаційних систем суб’єкта господарювання.