Зовнішньоекономічна діяльність є важливою складовою господарської діяльності переважної більшості економічних суб’єктів в Україні. Тому теоретичні основи взаємовідносин національних та іноземних господарських одиниць набувають все більшої актуальності. Відтак, Зовнішньоекономічна діяльність при ефективному використанні всього комп­лексу сучасних форм і методів міжнародного бізнесу здатна позитивно впливати на ефективність виробництва, його техніч­ний рівень, якість продукції, що виробляється.

Вихід підприємства на зовнішні ринки сприяє пристосуван­ню економіки до системи світогосподарських відносин, форму­ванню економіки відкритого типу. Саме тому розвиток зовніш­ньоекономічної діяльності – це суттєвий фактор підвищення ефективності господарської діяльності як на рівні мікроекономіки, так і в масштабах усього народного господар­ства.

Створення високоефективного механізму функціонування зовнішньої економіки України потребує належної підготовки спеціалістів у цій галузі. Навчальна дисципліна «Основи зовнішньоекономічної діяльності» – це дисципліна циклу професійної та практичної підготовки, яка є підґрунтям для формування системи теоретичних знань і підготовки професійних навичок майбутніх фахівців у сфері економіки. Ця дисципліна є інтегрованою і вивчає міжнародні аспекти діяльності підприєм­ства, механізми, що регулюють цю діяльність, способи виходу підприємства на міжнародні ринки, алгоритми ведення зовнішньоекономічних операцій та розрахунків за цими операціями.

Предметом вивчення є сукупність господарських, економічних, правових, фінансових відносин у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Мета вивчення дисципліни полягає у отриманні студентами системних знань з об’єктивних закономірностей, умов, процесів і специфічних особливостей зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), а також набутті навичок їх практичного використання.

Основні завдання дисципліни:

- розуміння сутності зовнішньоекономічної діяльності, цілей, мотивів і передумов її виникнення, правового та економічного середовища розвитку;

- вивчення видів та форм ЗЕД;

- усвідомлення економічної природи комерційних операцій на зовнішніх ринках;

- вивчення принципів укладання та виконання угод;

- проведення економічного аналізу ЗЕД підприємства, визначення її ефективності;

- вивчення механізмів регулювання зов­нішньоекономічної діяльності, інструментів дослідження за­кордонних ринків з метою їх вибору, способів виходу на зовнішні ринки, особливостей міжнародної товарної та цінової політики;

- засвоєння методичних засад міжнародної контракт­ної діяльності, міжнародних розрахунків, специфіки валют­ного, митного та податкового регулювання такої діяльності.