Програма вивчення навчальної  дисципліни "Історія розвитку малювання, ліпки та виробів з металу" складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 136 Металургія ( Ливарне виробництво чорних та кольорових металів).

Предметом вивчення навчальної дисципліни є знання, навички та уміння у галузі  мистецтва, малювання, ліпки та  художньої обробки виробів із металу. Спроможність виконання  студентом  нарисів, скульптур , художніх та  ювелірних виробів. При вивченні дисципліни надається цілісне уявлення про історію розвитку малювання, ліпки та виробів з металу, як спеціфічний вид інженерної та творчої діяльності  - декоративно-прикладне мистецтво. Створюється інженерно-художній тип мислення. Студенти  вивчають метали та їх декоративні властивості,  історію  ювелірного, монументально-декоративного, декоративно-ужиткового, монетарного, медальєрного та сувенірного мистецтв.

Міждисциплінарні зв′язки. Курс базується на знаннях одержаних при попередньо вивчених дисциплінах: фізики, хімії, нових матеріалів, історії України, української та зарубіжної культури, нарисної геометрії та інженерної графіки, матеріалознавства, вступу  до ливарної срави, навчальний практикум,  обладнання , оснащення та інструмент для виготовлення художніх та прецизійних виробів з металу..

Отримані  знання будуть використовуватись та доповнюватись при подальшому вивченні дисциплін: художня обробка, технологія збирання та реставрації виробів з металу, технологічні процеси формоутворення художніх і ювелірних виробів, спеціальні види лиття, нанесення захисно-декоративних покрить на метали і сплави, нові технології ливарного виробництва, нове обладнання ливарного виробництва.

Програма дисципліни складається з наступних навчальних модулів.

  1. Історія розвитку малювання, ліпки та виробів із металу (вступ, мистецтво Давнього Сходу, Античне мистецтво, мистецтво Середньовіччя, мистецтво Європейского Відродження, мистецтво Нового Світу, сучасне мистецтво).
  2. Основи малювання та ліпки ( поняття про перспективу, кольорознавство, нарис геометричних фігур, нарис натюрморту, нарис обличчя людини, нарис людської фігури( статичне положення), нарис людської фігури ( динамічне положення)).