Мета: Метою викладання дисципліни є ознайомлення з відомостями про основні властивості сталі, чавуну, кольорових металів та їх сплавів; про методи кон-тролю структури, механічних та службових властивостей матеріалів; про властивості та особливості одержання виробів методами порошкової металургії; про властивості, способи одержання та області застосування виробів з пластмас, гуми, силікатних та композиційних матеріалів.

Одержання основних понять про технологію виробництва заготовок деталей машин методами лиття, обробки тиском та зварювання, а також про основні методи обробки заготовок різанням.

Ознайомлення з сучасними методами покращення якості деталей та підви-щення техніко-економічних показників технологічних операцій одержання та обробки матеріалів.

Створення у студентів певного загального інженерного кругозору, допомога їм у подальшому вивченні інженерних дисциплін.

Завдання: у результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: основні властивості конструкційних матеріалів та методи їх вивчення; властивості та області застосування сталі, чавуну, кольорових металів, пласт-мас, гуми, кераміки та композиційних матеріалів, технологічні можливості одержання виробів методами лиття, обробки тиском, зварювання та різання.

вміти: аналізувати макро- та мікроструктуру матеріалів, визначити механічні властивості, оцінювати ефективність технологічного процесу та якість виробу. Дисципліна базується на знаннях, отриманих в курсах «Алгебра», «Геометрія», «Фізика», «Хімія», «Технічне креслення».