Програма вивчення навчальної дисципліни "Теорія металургійних процесів"
складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів
спеціальності 136 "Металургія".

Мета викладання дисципліни
Метою викладання дисципліни “Теорія металургійних процесів” є формування у студентів знань, навичок та умінь що дозволить їм добре розумітися в будові та властивостях металургійних систем, термодинамічних та кінетичних закономірностях міжфазних взаємодій. Навчити оцінювати ефективність металургійних процесів. Дати навички використання термодинамічних та кінетичних даних для розроблення нових металургійних процесів.

Задачі вивчення дисципліни
Задача вивчення дисципліни “Теорія металургійних процесів” є ознайомлення студентів з загальними закономірностями термодинаміки та кінетики важливіших фізико-хімічних явищ, які складають основу сучасних процесів виробництва чорних та кольорових металів, з метою підвищення їх ефективності та обґрунтування нових технологічних процесів.

Рекомендації до вивчення дисципліни
Вивчення дисципліни “Теорія металургійних процесів” базується на фізико-хімічній підготовці студентів, яку вони одержують під час вивчення дисциплін “Хімія” та “Фізична хімія”; на знаннях загально-технологічних, які розглядаються під час вивчення дисциплін “Вступ до спеціальності” та “Навчальний практикум”.
Матеріали, що вивчаються у дисципліні “Теорія металургійних процесів”, використовуються студентами при вивченні професійно-орієнтованих дисциплін “Металургія ливарних сплавів та технологія” і “Основи теорії плавки та виробництва виливків”, а також при складанні державного іспиту бакалавра.
Для ефективного опанування дисципліни необхідно прослухати курс лекцій, виконати у повному обсязі лабораторні роботи, самостійно поглиблено вивчити окремі матеріали за рекомендованими літературними джерелами, виконати курсову роботу, підготуватися і здати модульний контроль або іспит.