Курс спеціальні розділи матеріалознавства допоможе актуалізувати знання з основних властивостей різних видів сучасних матеріалів, використовуваних у виробництві, проаналізувати причини виникнення дефектів і браку металопродукції, познайомитися з перспективними технологіями і новими матеріалами різного промислового призначення.

Зокрема перспективними розробками в області теплостійких штампових матеріалів, вимогами до інструментів гарячого деформування металів та серійними теплостійкими штамповми сталями для їх виготовлення.

Досвідом використання серійних жароміцних нікелевих сплавів для виготовлення матриць гарячого пресування металів та необхідністю  розробок спеціальних матеріалів для такого застосування.

Підвищенням економічності штампових сталей з ГЦК граткою.

Ефективністю використання комплексного інтерметалідно-карбідного зміцненння нових штампових сталей з ГЦК граткою та підвищенням їх характеристик шляхом спеціальної термічної обробки.

Перевагами та основами створення нових штампових сталей з регульованим аустенітним перетворенням при експлуатації (РАПЕ) та можливістю дисперсійного твердіння таких сталей.

На теперішній час помітна тенденція до поєднання технології методів порошкової металургії (МПМ) з матеріалознавством. Так матеріалознавець працюючи над створенням, наприклад, нових магнітних сплавів, повинен бути інформований про способи отримання виробів, в тому числі і методи порошкової технології. Тому в даному курсі викладаються сучасні досягнення у вказаній області.

В даному курсі розглядаються можливості створення сплавів з аморфною структурою. Аморфна структура сплавів обумовлює їх високі механічні та фізичні властивості. Так їх границя міцності на розтяг досягає 5000 МПа. Проте внаслідок низької термічної стабільності вони мають  обмежене використання.

Ти не менш дані матеріали використовують для отримання мікрокристалічних матеріалів, які мають наступні переваги порівняно з аморфними: по-перше, значно вищу температуру експлуатації; по-друге, потребують більш простої технології формування виробів і ,по-третє, в мікрокристалічному стані можна отримувати значно більше типів сплавів, ніж в аморфному стані.

На сьогодні поширюється використання композиційних матеріалів (КМ). Тому в даному розділі певна кількість лекцій присвячена вивченню зв’язку між складом, структурою та властивостями даних матеріалів.

Важливою перевагою КМ порівняно з традиційними ізотропними є те що, при застосуванні ізотропних матеріалів конструктор, як правило, обмежений значеннями властивостей даних матеріалів вказаних в довіднику. Властивості композиційних матеріалів конструктор може змінювати в залежності від розподілу напружень в деталі в широких межах використанням різних схем армування та використанням потрібної частки зміцнювальних елементів.

Особливістю застосування КМ є те що, технологія його виготовлення тісно пов¢язана з питаннями проектування деталей, оскільки сам матеріал можна отримати з визначеними властивостями у певних напрямках. Для більш повного використання переваг КМ необхідно вміти прогнозувати їх характеристики, знати можливості збереження властивостей даних матеріалів в процесах формування та експлуатації виробів.