Робоча програма навчальної дисципліни «Управління витратами» для  студентів зі спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», освітня програма (спеціалізація) Економіка підприємства.

Мета  вивчення навчальної дисципліни -  формування знань про формування собівартості промислової продукції через розуміння напрямів формування витрат в процесі постійного розширеного пізнання структури витрат та їх вплив на розвиток економіки України.

 
Завдання навчальної  дисципліни:  засвоєння основних принципів та особливостей дії економічних законів на розвиток господарств через знання класифікації витрат та їх формування в процесі виробництва суспільного продукту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати такі загальні  компетенції:

1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу

2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях

3. Здатність спілкуватися державною мовою  як усно, та і письмово

4. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій

5. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел

6. Здатність працювати в команді

7. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість

У процесі вивчення дисципліни студенти отримають такі фахові компетенції:

1. Здатність розуміти місце і значення собівартості продукції та її місце у системі економічних показників.

2. Здатність  визначати особливості  ринкових процесів в суспільстві та їх вплив на витрати.    

3. Вміти розпізнавати особливості формування груп  витрат по економічним елементам і статтям калькуляції.

4. Здатність вибирати сучасні підходи до калькулювання різних видів продукції та послуг.

5. Здатність аналізувати вплив витрат на формування ціни.

6. Вміти аналізувати витрати та знаходити шляхи їх зниження в процесі  управління витратами

7. Використовувати сучасні інформаційно-технологічні ресурси для формування і  накопичення витрат по статтям калькуляції та елементам виробництва.

Очікувані програмні результати навчання «Управління витратами» це розширити знання з економічних законів розвитку підприємства та вміти визначати та організовувати  процес управління витратами.

Можливість проводити оцінку показників витрат із урахуванням впливу різних  факторів на собівартість що визначають прибутковість продукції. Застосовувати сучасні підходи для економічного розвитку процесу управління витратами діяльності суб’єктів підприємництва.

При вивченні дисципліни студенти повинні орієнтуватися в законодавчій базі України, використовувати різні нормативні документи щодо вимог державних органів, органів  державного контролю відносно оцінки тих чи інших показників собівартості продукції що впливають на розвиток економіки на сьогоднішній час. Застосовувати нові методи для творчого підходу в формуванні витрат у різних видах підприємницької діяльності. Вміти  планувати процес управління витратами з  використанням  накопичених знань з дисципліни.

Обсяг навчальної дисципліни:

Загальна кількість годин 120, 4 кредитів, розподіл годин (20 лекції, 20 практичні, 72 самостійна робота, 8 індивідуальні заняття), вид контролю: іспит.