Програма вивчення навчальної дисципліни «Державний фінансовий контроль» складена відповідно до освітньо – професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».

Дисципліна спрямована на оволодіння сучасними методами і методичними прийомами організації та здійснення державного фінансового контролю за використанням та збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов’язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності в підконтрольних установах.

Мета навчальної дисципліни: вивчення організаційних аспектів державного фінансового контролю діяльності установ та підприємств державного сектору економіки в умовах реформування обліку та фінансової звітності; засвоєння порядку проведення інспектування, державного фінансового аудиту (в т. ч. внутрішнього), перевірок державних закупівель; набуття практичних навичок застосування методичних прийомів державного фінансового контролю.

Завдання навчальної дисципліни: вивчення теоретичних засад державного фінансового контролю у бюджетних установах, набуття навиків використання та застосування нормативно-правової бази, яка регулює контрольно-ревізійну діяльність, а також засвоєння методики і техніки проведення інспектування, державного аудиту та перевірок державних закупівель, що сприяє форсуванню необхідних знань у майбутніх фахівців, а також формування комплексного наукового підходу до аналізу явищ економічної діяльності; поєднання теоретичних знань з практичними вміннями та навиками в обліково-аналітичній сфері, оволодіння практичними формами використання спеціальних економічних і бухгалтерських знань в контрольно-ревізійній діяльності стосовно установ, організацій та підприємств державного сектора.