Ткачук Олександр : Адміністрування проекту виконавчої влади

Мета: оволодіння теоретичними знаннями з питань адміністрування проектів виконавчої влади та набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування законів, принципів, методів, технологій та процедур в управлінні проектами в публічної сфері.

 

Завдання: оволодіння студентами уявлень про інструменти розробки проектів і програм в публічній сфері, зокрема інституційно-правове, фінансово-економічні, організаційні, інформаційно-комунікативні і т. ін.; застосовувати сучасні інституційно-правові методи та інструменти в розробці проектів та програм в публічній сфері; розвиток комунікативної компетентності студентів, зокрема обговорення проблемних питань в процесі розробки проектів і програм в публічній сфері.

 У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати:

загальні компетентності:

-      здатність до абстрактного та логічного мислення й генерування нових ідеї;

-      здатність проведення аналітичних та емпіричних досліджень;

-      здатність до роботи з інформаційними ресурсами і базами даних та використання інформаційних технологій;

-      здатність працювати автономно та в команді;

-      прагнення до збереження та розвитку людського потенціалу та збереження навколишнього середовища;

-       

фахові компетентності:

-      здатність до публічного управління на засадах проектного менеджменту;

-      здатність до управління фінансами, майном та контролю за їх використанням в проекті;

-      здатність до прийняття ефективних управлінських рішень;

-      здатність до управління ризиками проекту;

-      здатність до застосування різних методів і інструментів розробки проекту і програм,  проектного аналізу, оцінки ризиків, стратегічної екологічної оцінки, вибору альтернатив в процесі прийняття ефективних управлінських рішень.

 

очікувані програмні результати навчання:

-     управляти проектами і програмами на різних рівнях (міжнародному, національному, регіональному та місцевому) публічного управління та адміністрування з урахуванням галузевої специфіки (державно-приватного партнерства, державно-цільові, соціальні, інвестиційні, міжнародної технічної допомоги та ін.);

-     розробляти проекти і програми відповідно до існуючих стандартів і вимог щодо їх архітектурної побудови, із застосуванням сучасних інформаційних технологій, методів та інструментів;

-     приймати рішення в умовах визначеності, невизначеності та ризиків, управляти ризиками та процесом реалізації рішень у межах проекту і програми;

-     проводити проектний аналіз, моніторинг та стратегічну екологічну оцінку проектів і програм із застосуванням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;

− формувати команду та управляти персоналом в проекті.

Програма навчальної дисципліни

 

Змістовий модуль 1. Управління проектами як засіб реалізації публічної політики

 

Тема 1. Публічна політика в форматі проекту – дефініції та інструменти.

Публічна політика. Призначення публічної політики Дійові особи публічної політики. Типи дійових осіб публічної політики. Модель проблемного поля. Причинна гіпотеза. Модель причинності.

Тема 2. Роль проектів у досягненні стратегічних цілей місцевого розвитку.

Поняття регіонального розвитку. Державна стратегія регіонального розвитку України на період до 2020 року, пріоритетні напрями розвитку регіонів. Основні принципи реалізації державної регіональної політики. Інтеграція стратегічного і проектного підходів.

Тема 3. Сутність управління проектами у публічній сфері.

Поняття проекту в публічній сфери, програми в публічній сфери. Сутність управління проектамі у публічній сфері. Специфічні вимоги до компетентностей керівника проекту та команди управління проектом у публічному секторі.

Життєвий цикл проекту.

 

Тема 4. Інструменти проектного циклу.

 Інтегрований підхід. Логіко – структурний підхід. Логіко – структурна матриця.

 

Тема 5. Логіко - структурна матриця.

Опис проекту (логіка втручання). Логіка втручання. Мета. Цілі проекту. Результати. Дії. Ресурси. Об`єктивно вимі­рювані показники досяжності . Віхи. Джерела пере­вірки. Припущення і ри­зики. Продукт.  

 

Тема 6. Розробка Концептуальної ноти проекту. 

Ідентифікація та визначення проблеми. Визначення субектів зацікавлених у проекті. Аналіз проблем. Визначення цілій. Визначення стратегії проекту. Умови для досягнення цілей проекту. Як будувати та перевіряти логіку участі у процесі? Оцінка бюджету проекту.

Змістовий модуль 2. Рекомендації з розроблення та управління проектами у публічній сфері

 

Тема 7. З чого розпочати розроблення проекту. Етап програмування.

Список основних завдань етапу програмування. Основні кроки при проведенні аналізу заінтересованих осіб. Схема аналізу учасників – вплив загальних проблем або можливостей.

 

              Тема 8. Етап ідентифікації.

 Список основних завдань етапу Ідентифікація.  Список вимог до розробки ідей проекту. Матриця рішень відбору ідеї проекту. Логіко-структурна матриця проекту. Схема управління ризиками.

 

Тема 9. Етап формулювання.

 Список завдань етапу Формулювання. Розроблення графіка робіт по крокам. Матриця відповідальності. План ресурсів. Бюджет проекту (за стандартом ЄК).

 

Тема 10.  Етап впровадження.

Етапі Впровадження за стадіями. Основні завдання за стадіями етапу. Впровадження проекту. Коригування графіка робіт.

 

Тема11. Моніторинг і оцінювання

Основні завдання моніторингу проекту. Список завдань з оцінювання виконання проекту.