Дисципліна “Політичні проблеми міжнародних відносин, глобального та регіонального розвитку” є нормативним курсом для аспірантів юридичного факультету спеціальності 052 “Політологія”. Викладається на 2 курсі аспірантури 2 семестру в обсязі 88 годин. З них лекцій – 15 год., семінарів – 20 год., СРС – 14 год. Формою підсумкового контролю є іспит. 

Мета і завдання начальної дисципліни. Метою курсу є: ознайомлення студентів з теоретичними положеннями класичних і модерних політичних проблем міжнародних відносин, глобального та регіонального розвитку та їх практичними висновками і наслідками; розкриття постмодерних засад сучасних політичних проблем міжнародних відносин, глобального та регіонального розвитку; аналіз геополітичних аспектів становлення незалежної України та головних напрямів української геостратегії; формування у студентів вміння аналізувати сучасні геополітичні теорії з огляду на реалії постбіполярного світу та особливості геополітичної ситуації України.

Предметом навчальної дисципліни є: класичні геополітичні концепції та поняття, що вироблені в їх межах; тенденції і особливості геополітичної думки постбіполярного світу; проблеми та завдання політичні проблеми міжнародних відносин, глобального та регіонального розвитку і геостратегії сучасної України.

Вимоги до знань та вмінь. Як результат вивчення дисципліни студенти повинні: засвоїти зміст основних понять та концепцій міжнародних відносин, глобалістики та регіоналістики; розуміти геополітичні проблеми і тенденції постбіполярного світу та аналізувати відповідні їм політичні теорії; знати основні положення та напрями стратегії незалежної української держави, структуру її геополітичних пріоритетів та геополітичні аспекти забезпечення національної безпеки України в сучасному світі. 

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі спеціальності. Нормативна навчальна дисципліна “Політичні проблеми міжнародних відносин, глобального та регіонального розвитку” є складовою циклу професійної підготовки аспірантів спеціальності 052 “Політологія”. 

Система контролю знань та умови складання іспиту. Навчальна дисципліна “Політичні проблеми міжнародних відносин, глобального та регіонального розвитку” оцінюється за модульно-рейтинговою системою. Вона складається з 2 модулів. 

Результати навчальної діяльності студентів оцінюються за 100-бальною шкалою. Вагове співвідношення (у відсотках) модульного та підсумкового контролю встановлюється 50% : 50%. 


Розрахунок підсумкової оцінки за курс здійснюється за наступною формулою:


ПО = ЗМ1 × k1 + ЗМ2 × k2 + Іспит. 


Де, ПО – підсумкова оцінка з навчальної дисципліни; k – коефіцієнт важливості змістовного модуля, який рівний відсоткам від вартості сумарної 100% оцінки. У даному випадку k1 і k2 дорівнюють відповідно 20% (0,2) і 30% (0,3) від підсумкової оцінки (від 100 балів). Ваговий коефіцієнт іспиту дорівнює 50% від підсумкової оцінки. Відповідно іспит оцінюється у 50 балів (максимум).

Поточний контроль. Фіксований виступ на семінарському занятті оцінюється від 1 до 5-ти балів; доповнення – від 1 до 2 балів.  Письмова самостійна робота – 14 балів, Контрольний тест – 10 балів. Модульна контрольна робота – 20 балів. 

Шкала відповідності. Загальна кількість набраних балів протягом семестру, включаючи бали, набрані під час екзамену, становить 100. При цьому, кількість балів відповідає оцінці:

1-34 – незадовільно(з обов’язковим повторним вивченням дисципліни);

35-59 – незадовільно (з можливістю повторного складання);

60-64 та 65-74 – достатньо та задовільно (3);

75-84 та 85-89 – добре та дуже добре (4);

90-100- відмінно (5). 


Якщо за результатами модульно-рейтингового контролю студент отримав за два змістовні модулі менше ніж 10 балів, то він не допускається до екзамену.