Метою викладання дисципліни «Основи теорії систем і управління» є формування у студентів системного підходу в наукових дослідженнях та практичній діяльності; засвоєння методології системного аналізу при дослідженні систем; надбання навичок формалізації систем і побудови математичних моделей; освоєння методів моделювання технічних, природних та суспільних явищ; засвоєння методів аналізу та синтезу в системних дослідженнях; формування здібності прийняття рішень щодо оптимального управління процесом функціонування систем.

Завдання дисципліни – опанування теоретичних знань, придбання умінь та практичних навиків з конструктивних прийомів та методів системного підходу до вирішення задач управління складними великими організаційно-технічними системами.

В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати: 

загальну компетентність ЗК-13: здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;

фахову компетентність СК-1: здатність аналізувати та прогнозувати параметри і показники функціонування транспортних систем та технологій з урахуванням впливу зовнішнього середовища.

Очікувані програмні результати навчання:

РН-6: досліджувати транспортні процеси, експериментувати, аналізувати та оцінювати параметри транспортних систем та технологій;

РН-11: класифікувати та ідентифікувати транспортні процеси і системи. Оцінювати параметри транспортних систем. Виконувати системний аналіз та прогнозування роботи транспортних систем.