Предметом вивчення навчальної дисципліни є порядок здійснення користувачами управлінням технічним станом автомобілів та ефективним їх використанням у різних умовах застосування.

Міждисциплінарні зв’язки: «Автомобіль. Основи конструкції», «Експлуатаційні властивості автомобіля», «Робочі процеси автомобіля».

Мета – формування у студентів знань і вмінь в області експлуатації та обслуговування автомобілів, необхідних фахівцям для створення ефективної, надійної й безпечної техніки, що відповідає сучасним вимогам високого рівня світового автомобілебудування.

Основними завданнями дисципліни є вивчення основних положень, що регламентують питання використання різних типів автомобілів за їх функціональним призначенням з забезпеченням підтримки працездатного стану та відновлення ресурсу у різних умовах застосування.

В процесі оволодіння дисципліни студент вивчає курс лекцій, виконує та захищає лабораторні роботи, контрольні, індивідуальні завдання, якщо вони передбачені навчальними планами, та складає залік.