Метою викладання навчальної дисципліни є вивчення альтернативних систем оздоровлення, що на теперішній час широко використовуються і є популярними. Розвиток уявлень про організм людини, як цілісну систему, про нерозривну єдність духа і  тіла, активну роль пацієнта у відновленні здоров'я. Інтеграція знань про можливості оздоровчого впливу нетрадиційних засобів реабілітації в систему знань реабілітолога

Завдання вивчення дисципліни: всебічно розглянути рухові, дихальні, мануальні та інші альтернативні системи оздоровлення, вивчити принципи оздоровчої дії альтернативних систем і можливості їх застосування в комплексному оздоровлені людини. Розглянути сучасний підхід до застосування їх в системі реабілітації з метою профілактики і загального оздоровлення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: Основні нетрадиційні засоби реабілітації, що широко впроваджуються і є популярними на теперішній час, принципи оздоровчої дії, що в них застосовуються, можливості використання в системі комплексного оздоровлення та профілактики. Вміти: Визначати роль і місце нетрадиційних засобів в сучасній реабілітації, Визначати механізми їх оздоровчої дії, Визначати показання та протипоказання до використання нетрадиційних засобів, Добирати доцільні елементи нетрадиційних засобів реабілітації для використання в системі комплексного оздоровлення, здорового способу життя, фізичної культури і спорту, з метою профілактики.