Мета - розкриття сутності методології, методів, концепцій і понять проведення наукових досліджень транспортних процесів у виробничій системі підприємств, транспортних системах міст та економічних районів, сформувати вміння застосовувати їх у практичній діяльності, організовувати дослідницьку діяльність.

Завдання:

-                оволодіння методологією, методами, концепціями та логікою проведення наукових досліджень економічних процесів та систем управління;

-                засвоєння студентами методичних положень з планування, організації, контролю, координації проведення наукових досліджень;

-                використання комплексу знань зі спеціальних дисциплін для створення сприятливих умов дослідницької діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати фахові компетентності:

-                здатність проводити дослідження в межах вузької спеціалізації (в сфері транспорту), виявляти проблеми, ставити задачі та вирішувати їх, використовуючи відповідні методи наукових досліджень.

Очікувані програмні результати навчання:

-                формувати мету, задачі, гіпотези наукового дослідження, обирати і застосовувати методи дослідження у відповідності до сформованих задач дослідження.

-                вміти виконувати постановку активного та  пасивного експерименту на транспортних об’єктах та опрацьовувати результати цих експериментів за допомогою математичних та імовірнісно-статистичних методів.

-                аналізувати, описувати та оформлювати результати наукових досліджень у відповідності до діючих нормативів і стандартів у галузі науки і техніки.