Мета: сформувати методолого-дослідницьку культуру майбутніх політологів. Їх гіпотетичний професійний успіх пов’язаний, насамперед, з наявністю у сучасного випускника вищого навчального закладу розвиненого теоретичного мислення. Формування цієї якості потребує засвоєння студентом теорії і методології політичного дослідження як ідейно-наукового феномену.

Завдання: під час вивчення дисципліни студент повинен: засвоїти основний зміст усіх лекційних і семінарських тем, зокрема понять “методи наукового дослідження”, “методологія наукового дослідження”, “специфіка соціально-політичних досліджень”, “конкретно-наукові прийоми та процедури дослідження соціально-політичних проблем”; розуміти специфіку політологічної і соціологічної методик прикладного аналізу внутрішньо-країнових та міжнародних відносин та інституцій; вміти розробляти методику й аналітичні документи в галузях своєї практичної діяльності, а також у контексті окремих областей державної політики; самостійно застосовувати методологію політичних досліджень.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

Загальні компетентності:

- знання з проведених наукових досліджень в галузі суспільних відносин;

- знання з проведених наукових досліджень в галузі громадянського суспільства;

знання з проведених наукових досліджень в галузі політології, економіки, психології, соціології;

- розуміння причинно-наслідкових зв’язків розвитку суспільства та прояву соціально-економічних проблем на різних категоріях населення;

- знання в комунікативних технологій в формальному та неформальному спілкуванні з різними представниками органів державного та місцевого самоврядування, соціальними групами, представниками ЗМІ.

Фахові компетентності:

- знання про систему державотвоерння;

- теоретичні та практичні аспекти суспільних відносин у процесі професійної діяльності;

- знання про об’єктів та суб’єктів соціально-політичної діяльності;

- знання з комплексного підходу вирішення соціально-політичнихпроблем суспільства;

- знання принципів організації державної влади та її ефективність;

- знання заходів розв’язання конфліктних ситуацій у сфері політичних відносин.