Анотація курсу «Статистичне моделювання»

 Статистичне моделювання останнім часом отримало широке розповсюдження у різних галузях знань: механіці, фізиці, економіці, медицині, біології, хімії, суспільних науках.

У основі статистичних моделей лежить кількісна оцінка масових явищ з врахуванням дії випадкових факторів. Статистичні моделі описують закономірності, що обумовлені одночасною дією на об’єкт дослідження багатьох факторів, що чітко проявляються лише при масових спостереженнях. Їх використання дозволяє обґрунтовано визначати причинно-наслідкові співвідношення між зовнішніми факторами та внутрішніми елементами природних та суспільних явищ.

Статистичне моделювання ґрунтується на використанні статистичних методів аналізу та обробки результатів спостережень, що створюють передумови для побудови залежностей, що моделюють взаємозв’язки у об’єкті дослідження. Такі залежності моделюються з використанням методів регресійного та кореляційного аналізу.

Основними завданнями курсу є оволодіння навичками побудови статистичних моделей для аналізу складних систем у природі та суспільстві.