Програма вивчення навчальної дисципліни «Основи кримінально-правової кваліфікації» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності 081 Правоосвітня програма Правознавство.

Предметом вивчення  навчальної дисципліни є кримінально-правові відносини, що виникають у суспільстві у результаті вчинення кримінальних правопорушень та наступною правовою оцінкою державою таких протиправних вчинків.

 Міждисциплінарні зв’язки: теорія держави і права, конституційне право, адміністративне право, кримінальний процес, кримінальне право, кримінально-виконавче право та ін.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Загальні положення кримінально-правової кваліфікації.

2. Кваліфікація окремих видів кримінальних правопорушень

Метою викладання навчальної дисципліни «Основи кримінально-правової кваліфікації» є поглиблене вивчення законодавчих і теоретичних проблем, пов’язаних з теорією кваліфікації кримінальних правопорушень; кваліфікації попередньої злочинної діяльності; множинності злочинів; злочинів, вчинених у співучасті; кваліфікації помилок у кримінальному праві; детальний розгляд роз’яснень судової та слідчої практики; тлумачення кримінального закону та положень постанов Пленуму Верховного Суду України; вироблення вміння правильної кваліфікації та розмежування кримінальних правопорушень.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи кримінально-правової кваліфікації» є глибоке, всебічне оволодіння слухачами навчальним матеріалом згідно обраної тематики, розвиток у слухачів навичок роботи з нормативно-правовими документами, формування вміння аналізувати теоретичні положення курсу з метою подальшого застосування у вирішенні практичних ситуативних завдань, навичок використання понятійного апарату для обумовлення практичних рішень.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні отримати, у результаті вивчення навчальної дисципліни:

загальні компетентності

Здатність до абстрактного, логічного та критичного мислення, аналізу і синтезу. Здатність застосовувати знання в професійній діяльності у стандартних та окремих нестандартних ситуаціях. Знання і розуміння предмета та характеру професійної діяльності, природи етичних стандартів та здатність діяти на їх основі. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово, добре володіти правничою термінологією. Здатність проведення досліджень, уміння грамотно і точно формулювати та висловлювати свої позиції, належним чином їх обґрунтовувати, брати участь в аргументованій професійній дискусії. Здатність приймати неупереджені і мотивовані рішення, визначати інтереси і мотиви поведінки інших осіб, примирювати сторони з протилежними інтересами.

фахові компетентності

Навички реалізації та застосування норм матеріального і процесуального права. Уміння застосувати знання у практичній діяльності при моделюванні правових ситуацій.  Здатність визначати належні та прийнятні для юридичного аналізу факти. Здатність аналізувати правові проблеми та формувати правові позиції. Здатність застосовувати юридичну аргументацію.  Здатність виявляти проблеми правового регулювання і пропонувати способи їх вирішення, включаючи подолання юридичної невизначеності. Навички логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення.  Навички самостійної підготовки проектів актів правозастосування.  Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності.

очікувані програмні результати навчання:

Знати: кримінальне законодавство України, постанови Пленуму Верховного Суду України з питань застосування кримінального законодавства, стан судової практики;  види кримінальних правопорушень, в яких виникають проблемні питання під час кваліфікації дій злочинця, і які згідно КПК України відносяться до підслідності МВС України, та склад таких злочинів;  правила кваліфікації кримінальних правопорушень.

Уміти:  орієнтуватися в системі кримінального законодавства та знаходити в ньому необхідну для конкретного випадку норму;  тлумачити чинне кримінальне законодавство;  кваліфікувати кримінальні правопорушення відповідно до закону;  аналізувати тенденції юридичної практики та оцінювати їх з точки зору відповідності закону.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 годин(и) 4 кредити(ів) ЄКТС.