«Судові органи та органи правопорядку» спрямована на вивчення закономiрностей органiзацii судових органів та правоохоронних оргнаів України. Така спрямованiсть курсу створює можливiсть поряд iз загальнонауковими таспецiальними науковими методами широко використовувати сучасну методологiю пiзнання та вдосконалення соцiально-правової дiяльностi, яка дає змогу визначити та описати систему судової системи та систему правоохоронних органів в єдностi та взаємозумовленостi елементiв, якi її утворюють. Унаслiдок цього курс набуває статусу комплексної теоретико-практичноi та прикладної дисциплiни, яка вивчає у рамках єдиної систем и юридичної підготовки самостiйну, недостатньо розроблену галузь суспiльних знань.

Метою викладання навчальної дисципліни «Судові органи та органи правопорядку» є формування цілісного уявлення про правову основу та організацію діяльності, завдання, систему та структуру, повноваження, компетенцію судових та правоохоронних органів України.

Загальні компетентності: знати загальне уявлення про побудову судових та правоохоронних органів України; основні принципи діяльності судових та правоохоронних органів України; основні функції, завдання та повноваження посадових осіб судових та правоохоронних органів України.

Фахові компетентності: вміти застосовувати чинне законодавство України на практиці; тактично правильно взаємодіяти з судовими та правоохоронними органами України; реалізовувати набуті навички в практичній діяльності юриста.