Метою вивчення дисципліни «Підприємства автомобільного транспорту» є отримання студентами знань про сучасний стан виробничо-техничної бази підприємств автомобільного транспорту і шляхи її подальшого розвитку, порядок проектування і технологічного розрахунку автотранспортних підприємств і станцій технічного обслуговування автомобілів.

Студент, який засвоїв дисципліну, повинен знати: типи і функції автотранспортних підприємств (АТП); стан і шляхи розвитку виробничо-технічної бази АТП; основи проектування АТП; основи розрахунку виробничої програми по технічному обслуговуванню (ТО) і поточному ремонту, приклади проектних рішень виробничих ділянок ТО і ПР, схем генплану та їх технічно-економічну оцінку.

Студент, який засвоїв дисципліну повинен вміти: коригувати нормативи пробігів автомобілей до ТО і трудомісткості робіт; розрахувати річну виробничу програму, кількість постів ТО, діагностики і поточного ремонту, загальну чисельність виробничих робочих; виконувати технологічне планування виробничих ділянок з обґрунтування технологічного обладнання та оснастки, розраховувати площу виробничих ділянок і загальну площу АТП.

Крім вивчення лекційного матеріалу студенти закріплюють знання під час практичних занять, екскурсій на передові автотранспортні підприємства м. Запоріжжя, а також самостійної роботи у вигляді курсового проектування.

Студенти заочної форми навчання виконують одну контрольну роботу, яка містить теоретичні питання і курсову роботу з проектування АТП або СТО згідно варіанту завдання.