2.Мета та завдання навчальної дисципліни

 Метою навчальної дисципліни «Регіональна політика в ЄС» є формування у майбутніх фахівців відповідну сукупність знань, вмінь та навичок, які повинні сприяти загально професійній підготовці майбутніх спеціалістів і забезпечити належне виконання ним покладених завдань у сфері управління, але для цього він повинен знати і розуміти наступне: загальні закономірності розвитку євроінтеграційних процесів, особливості впливу цих закономірностей у різних секторах господарства регіону; основні механізми регулювання і управління розвитком інтеграційних процесів на національному та національному рівнях; функціонування інституційної структури ЄС; розуміти особливості процесу євроінтеграції України; інституціональну структуру та механізми реалізації регіональної політики ЄС; закономірності управління на регіональному рівнях странах ЄС;

Завдання дисципліни: Формування у студентів системи знань про Європейський Союз як інституційну структуру, основи його політики, інституційний устрій та право; процес європейської інтеграції: чинники та етапи розвитку; діяльність органів та інститутів ЄС (Європейський Парламент, Рада ЄС, Європейська Комісія); економічну та політичну характеристику країн - членів Європейського Союзу; види політичної діяльності ЄС; особливості зовнішньої політики ЄС; місце ЄС у світі; співпрацю ЄС з міжнародними організаціями та об’єднаннями: особливості євроінтеграції України.

 Загальні компетентності

 ЗК1.        Здатність вчитися та оволодівати сучасними знаннями.

ЗК2.        Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. 

ЗК3.        Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

ЗК5.        Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК6.        Здатність працювати в команді.

ЗК7.        Здатність планувати та управляти часом.

ЗК8.        Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК9.        Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

Фахові компетентності:

СК 3. Здатність    забезпечувати      дотримання           нормативноправових та морально-етичних норм поведінки.

СК4. Здатність використовувати в процесі підготовки і впровадження управлінських рішень сучасні ІКТ.

СК5. Здатність     використовувати систему      електронного документообігу. 

СК7. Здатність розробляти тактичні та оперативні плани управлінської діяльності.

СК8. Здатність готувати проекти управлінських рішень та їх впроваджувати.

СК10. Здатність до дослідницької та пошукової діяльності в сфері публічного управління та адміністрування.

СК11. Здатність у складі робочої групи проводити прикладні дослідження в сфері публічного управління та адміністрування.

 

Очікувані програмні результати навчання:

 

ПР5. Знати стандарти, принципи та норми діяльності у сфері публічного управління та адміністрування.

ПР6. Знати основні нормативно-правові акти та положення законодавства у сфері публічного управління та адміністрування.

ПР9.  Знати основи електронного урядування.

ПР10. Уміти користуватися системою електронного документообігу

ПР16. Використовувати дані статистичної звітності, обліку та спеціальних досліджень у професійній діяльності.

 

Міждисциплінарні зв’язки:

За структурно-логічною схемою підготовки здобувача вищої освіти пререквізітами дисципліни «Регіональна політика в ЄС» є дисципліни “Міжнародні економічні відносини”, “Міжнародна економіка”, «Управління регіоном», «Державне регулювання економіки та економічна політика». Постреквізітами є залік.

 

3.Програма навчальної дисципліни

 

ТЕМА 1. Теоретико-методологічні основи регіональної політики. Витоки регіональної політики ЄС, її мета та правові засади

Суть та визначення регіональної науки. Поняття регіону, території, простору та їх класифікація. Розуміння регіональної політики та регіональної економіки. Витоки регіональної політики ЄС.           Мета регіональної політики ЄС та основні виклики,з якими вона стикається на сучасному етапі. Правове підґрунтя регіональної політики ЄС та процедура прийняття рішень.

ТЕМА 2. Принципи європейської регіональної політики. Практика здійснення регіональної політики ЄС

Ключові принципи регіональної політики ЄС. Принципи організації регіональної політики ЄС.Принципи фінансування політики регіонального розвитку. Основні цілі регіональної політики ЄС. Інструменти регіональної політики ЄС. Механізми та принципи реалізації регіональної політики ЄС. Оцінювання політики згуртування          .

ТЕМА 3.    Регіональна економіка та її основні теорії. Економічне, соціальне та територіальне згуртування    

Теорії спеціалізації регіональної економіки. Теорії розміщення господарської діяльності. Нові парадигми й концепції регіону; розміщення господарської діяльності. Просторова організація економіки.

Тенденції зміни ВВП та зближення на національному та регіональному рівнях. Додана вартість політики згуртування. Європейська політика сусідства та її вплив на розвиток регіонального співробітництва   .

ТЕМА 4. Єволюція регіональної політики ЄС та реформування структурних фондів ЄС. Історичний досвід європеїзації державного управління та місцевого самоврядування в україні

Ідея та витоки регіональної політики ЄС. Інструменти спільної регіональної політики ЄС. Функціонування Європейського фонду регіонального розвитку. Спеціальні ініціативи ЄС. Цілі Структурних фондів ЄС. Історичний досвід європеїзації державного управління та місцевого самоврядування в Україні.  Поняття європеїзації. Європеїзація систем державного управління держав-членів.

ТЕМА 5.    Організації         та      об’єднання          органів місцевого самоврядування. Європейський адміністративний простір

Теорії й моделі місцевого самоврядування. Консультативно-представницькі органи європейських регіонів. Ініціативні організації та об'єднання європейських регіонів. Поняття Європейського адміністративного простору. Принципи європейського адміністративного права.       Рушійні сили наближення адміністративних систем. Рівень наближення адміністративних систем          . Шляхи розбудови європейського адміністративного простору.

ТЕМА 6. Європеїзація посткомуністичних країн

Особливості європеїзації посткомуністичних країн. . Основні етапи європеїзації посткомуністичних країн. Європеїзація політики охорони навколишнього середовища в посткомуністичних країнах Центральної та Східної Європи.      Процес «Довкілля для Європи». Передвступне співробітництво з ЄЄ.

ТЕМА 7. Європейське врядування

Біла книга з європейського врядування.   Реформування європейського врядування     . Принципи ефективного врядування. Формування європейського громадського простору   . Покращення законотворчого процесу.

ТЕМА 8. Транскордонна співпраця в межах регіональної політики європейського союзу. Вплив політики ЄС

Поняття міжнародної співпраці регіонів. Форми, суб'єкти та функції інституцій транскордонної співпраці ЄС. Програми фінансової допомоги ЄС щодо сприяння розвитку транскордонної співпраці. Аналіз організаційно-правового забезпечення міжнародної співпраці регіонів.

Оцінювання впливу політики ЄС.   Використання експертного середовища. Децентралізація за допомогою агентств. Конвергенція національних політик: відкритий метод координації. Застосування права Співтовариства. Багаторівневе врядування.

ТЕМА 9. Основи державно-приватного партнерства

Трактувань і визначень державно-приватного партнерства. Класифікація форм державно-приватного партнерства. Контракти на послуги (державні контракти). Спільна діяльність держави та бізнесу. Часткова передача об'єкта у власність приватному сектору. Правовий статус державного партнера.

ТЕМА 10. Моделювання проектів державно-приватного партнерства в Україні

Фінансовий аналіз та моделювання проектів державно-приватного партнерства в Україні.

 

ТЕМА 11.  Досвід реформування територіальної організації публічної влади в країнах Центральної та Східної Європи в процесі європейської інтеграції       

Країни Балтії. Литовська Республіка. Естонська Республіка.

ТЕМА 12. Досвід реформування територіальної організації публічної влади в країнах Центральної та Східної Європи в процесі європейської інтеграції       

Країни Центральної Європи Республіка Польща.

ТЕМА 13. Досвід реформування територіальної організації публічної влади в країнах Центральної та Східної Європи в процесі європейської інтеграції       

Країни Центральної Європи Республіка - Словацька Республіка; Чеська Республіка.

ТЕМА 14. Досвід реформування територіальної організації публічної влади в країнах Центральної та Східної Європи в процесі європейської інтеграції       

Країни Центральної Європи Угорщина. Країни Південно-Східної Європи Республіка Болгарія.