Галузь знань: 13 «Механічна інженерія»

Спеціальності: 133 «Галузеве машинобудування»

Освітні програми: «Двигуни внутрішнього згорання»

Ступінь вищої освіти: бакалавр

Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Фізика» є формування у студентів базових теоретичних знань та практичних навичок розв’язання фізичних задач, створення у студентів широкої теоретичної підготовки в галузі фізики, що дозволить майбутнім спеціалістам орієнтуватись в потоці науково-технічної інформації та забезпечити їм можливість використання фізичних законів в своєї галузі техніки.

Завдання: Формування у студентів наукового світогляду i сучасного фізичного мислення, ознайомлення студентів з методами фізичного дослідження, методами розв’язання конкретних задач з різних галузей фізики, формування навичок проведення фізичного експерименту. Формування уміння виділити конкретний фізичний зміст у прикладних задачах майбутньої спеціальності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні компетентності: 

3К3 – Здатність до саморозвитку і самовдосконалення протягом життя, відповідальність за навчання інших.

3К4 – Лідерство та здатність як автономної,  так і командної роботи під час реалізації проектів.

фахові компетентності:

ФК2 – Здатність продемонструвати знання і розуміння фундаментальних наукових фактів, концепцій, теорій, принципів.

ФК3 – Здатність застосовувати відповідні кількісні математичні, наукові та   технічні методи для вирішення інженерних завдань галузевого машинобудування.

ФК12 – Здатність використовувати знання у розв'язуванні завдань підвищення якості продукції та її контролю.

ФК13 – Здатність використовувати знання, щоб вибирати конструкційні матеріали, устаткування, процеси.

Очікувані програмні результати навчання:

Результат навчання у загальному вигляді, згідно зі Стандартом спеціальності:

Знання і розуміння засад фундаментальних та інженерних наук, що лежать в основі галузевого машинобудування (РН1); здатність використовувати отримані знання при аналізі інженерних об’єктів, процесів та методів. (РН5).

У застосуванні до курсу фізики: розуміння змісту досліджуваних фізичних понять, фізичних величин і законів, принципів і постулатів; вміння пояснювати результати спостережень і експериментів; вміння описувати фундаментальні досвіди, що виявили істотний вплив на розвиток фізики; вміння представляти результати вимірів за допомогою таблиць, графіків і виявляти на цій основі емпіричні залежності; вміння застосовувати отримані знання для розв’язання фізичних, практичних завдань; вміння наводити приклади практичного використання знань, сприймати й самостійно оцінювати інформацію.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 годин / 4 кредитів ECTS для заочної форми навчання.