Мета: додати до знань студентів в області робочих процесів в елементах газотурбінних двигунів нових знань з конструкції елементів наземних ГТД, ознайомитись із засобами підвищення ефективності установок з газотурбінними двигунами в якості силового приводу в наземних та морських умовах.

Завдання: вивчення методів та підходів для створення високоефективних наземних установок на базі авіаційних та морських газотурбінних двигунів.

Програма навчальної дисципліни

 Змістовий модуль 1. Газотурбінні двигуни наземного використання

 Тема 1. Газотурбінні двигуни наземного використання. Вступ до дисципліни. Основні терміни й визначення. Конвертовані для наземного використання двигуни.

Тема 2. Сфери застосування наземних і морських ГТД. Основні типи наземних і морських ГТД.

Тема 3. Конструктивні схеми наземних і морських ГТД. Одно- та багатовальні ГТД. Конструктивні особливості наземних ГТД різного призначення. Конструктивні особливості ГТД складних циклів.

Тема 4. Режими роботи ГТД і ГТУ. Основні параметри авіаційних ГТД, наземних і морських приводних ГТД. Особливості вимог до ГТД наземного застосування, вимоги до ресурсів і надійності.

Тема 5. Компонування газотурбінних установок наземного використання.

Тема 6. Центрування валів ГТУ: поняття, призначення, методи. Муфти з’єднувальні ГТД і ГТУ. 

Тема 7. Шум ГТД. Джерела шуму ГТУ. Зниження шуму ГТД – глушителі шуму в наземних ГТУ.

 Тема 8. Системи автоматизованого керування ГТУ НВ. Призначення, склад і побудова технічних засобів, основні технічні вимоги САК. Засоби інформаційного забезпечення. 

Тема 9. Очищення повітря в газотурбінних установках. Вимоги та класифікація систем очищення повітря ГТУ. Фільтруючи елементи.

Тема 10. Випробування ГТУ НВ. Терміни й визначення. Основні види й обсяг випробувань ГТУ НВ. Етапи випробувань. 

Тема 11. Забезпечення надійності ГТУ НВ з урахуванням невизначенності.