Навчальний курс «Управління  проектами» є синтетичним, його вивчення базується на концепціях і поняттях теорії управління, фінансового менеджменту, організаційної поведінки, системного аналізу тощо. Він передбачає ґрунтовне, багатовекторне вивчення майбутніми фахівцями теоретичної та методологічної бази даного напрямку діяльності.

Предметом курсу «Управління проектами» є процеси управління проектами, які здійснюються з використанням специфічних методів та інструментів, що забезпечують розв’язання задач управління проектами.

Мета дисципліни — опанування студентами методології управління проектами а також набуття навичок адаптації й впровадження проектних рішень в практичну діяльність.

Для досягнення основної мети курсу протягом навчального процесу вирішуються такі основні завдання:

- доведення поширеності проектної діяльності  та усвідомлення  необхідності використання специфічних методів та інструментів в управлінні проектами;

- освоєння  характеристик узагальненої моделі управління проектами, як системи взаємопов’язаних цілей, функцій і інструментів, що визначаються, реалізуються і використовуються в процесі  виконання проектів;

- формування сукупності теоретичних знань і практичних навичок реалізації основних функцій управління проектами.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні компетентності:

ЗК1. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні;

ЗК2. Здатність до спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань / видів економічної діяльності);

ЗК4. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети;

ЗК5. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів);

фахові компетентності:

СК1. Здатність обирати та використовувати концепції, методи та інструментарій менеджменту, в тому числі у відповідності до визначених цілей та міжнародних стандартів;

СК5. Здатність створювати та організовувати ефективні комунікації в процесі управління;

СК6. Здатність формувати лідерські якості та демонструвати їх в процесі управління людьми;

СК7. Здатність розробляти проекти, управляти ними, виявляти ініціативу та підприємливість;

СК8. Здатність використовувати психологічні технології роботи з персоналом.

СК9. Здатність аналізувати й структурувати проблеми організації, приймати ефективні управлінські рішення та забезпечувати їх реалізацію;

            очікувані програмні результати навчання:

РН1. Критично осмислювати, вибирати та використовувати необхідний науковий, методичний і аналітичний інструментарій для управління в непередбачуваних умовах;

РН4.  Обґрунтовувати та управляти проектами, генерувати підприємницькі ідеї;

РН7. Організовувати та здійснювати ефективні комунікації всередині колективу, з представниками різних професійних груп та в міжнародному контексті;

РН10. Демонструвати лідерські навички та вміння працювати у команді, взаємодіяти з людьми, впливати на їх поведінку для вирішення професійних задач.

Програма навчальної дисципліни

Змістовний модуль №1 Теоретико-методичні основи управління проектами

Тема 1 Концептуальні основи управління проектами 

Цілі та завдання вивчення дисципліни «Управління проектами». Основні підходи до управління проектами: системний, процесний та підхід «4Т». Взаємозв`язок функціонального (традиційного) менеджменту та управління проектами. Основні схеми управління проектами. Стратегічне управління проектами. Проектний цикл та зміст його основних стадій. Оточення проектів та розробка стратегії управління зацікавленими особами. Класифікація проектів. 

Тема 2 Розробка та обґрунтування ідеї проекту 

Складові управління задумом проекту. Передінвестиційні дослідження. Види проектного аналізу та їх зміст. Оцінка фінансової реалізуємості та відбір проектів. Техніко-економічне обґрунтування проекту. Розробка бізнес-плану.

Тема 3 Організаційні структури управління проектами 

Загальні принципи побудови організаційних структур управління проектами. Вибір організаційної структури в залежності від системи взаємовідносин учасників проекту. Вибір організаційної структури в залежності від змісту проекту. Вибір типу організаційної структури проекту в залежності від його зовнішнього оточення. Основні етапи створення організаційної структури управління проектами. Інструментарій організаційного моделювання проектів.

Тема 4 Проектне фінансування та маркетинг проекту 

Сутність, джерела та форми проектного фінансування. Переваги та недоліки проектного фінансування. Структура та завдання маркетингу проекту. Оцінка потенціальних клієнтів за критеріями BANC. Розробка проектної пропозиції.

Тема 5 Експертиза проекту 

Порядок розроблення проектно-кошторисної документації в Україні. Погодження, експертиза та затвердження проектної документації в Україні. Попереднє ТЕО обгрунтування проекту. Структурна схема ТЕО інвестиційного проекту .

Змістовний модуль № 2 Прикладні аспекти управління проектами 

Тема 6 Планування, контроль, регулювання та завершення проекту 

Основні та допоміжні процеси планування проекту. Побудова та організація структури розділення робіт. Матриця відповідальності. Поширені помилки планування та їх наслідки. Складання плану проекту. Зміст та цілі контролю проекту. Моніторинг та аналіз результатів проектних робіт. Управління змінами у проекті. Заходи щодо завершення проекту.

Тема 7 Управління проектними роботами, якістю та ресурсами проекту 

Особливості управління змістом робіт. Принципи ефективного управління часом, основні фактори його втрати. Контроль продуктивності праці. Сутність та структура управління якістю проектних робіт. Організація контролю якості проектних робіт. Зміст та основні процеси управління ресурсами проекту.

Тема 8 Управління командою, ризиками та комунікаціями проекту 

Характеристика команди проекту та принципи та методи ії формування. Основні вимоги до менеджерів проекту. Організація ефективної командної роботи. Проблема групової мотивації персоналу. Класифікація ризиків. Огляд кількісних методів оцінки ризиків. Сутність, завдання та характеристика процесів управління комунікаціями проекту.

Тема 9 Проблеми та перспективи управління проектами 

Основні фактори успіху реалізації проектів. Причини невдалого управління проектами. Передумови розвитку управління проектами.