Сучасне трудове право, як одна з найважливіших галузей права в правовій системі України, характеризується стрімким розвитком. Постійні зміни в законодавчому врегулюванні конкретних видів трудових і тісно пов’язаних з ними суспільних відносин сприяють розвитку окремих інститутів трудового права. З огляду на це виникає потреба у постійному збагаченні знань студентів.

Обсяг питань, що вивчаються, досить великий. Трудове законодавство нараховує значну кількість нормативних актів. Природно, що повного знання їх від студентів вимагати важко, та в цьому і немає потреби. Головне, щоб студент у них орієнтувався, знав найбільш важливі вузлові норми, розумів їхній зміст та зв'язок з іншими нормами, умів їх знайти та застосувати у конкретній життєвій ситуації. Однак слід врахувати, що саме по собі читання нормативного акту заняття малоефективне, якщо не поєднувати його з вивченням наукових джерел.

Не варто захоплюватися читанням коментарів вони розраховані на фрагментарні довідки, а не на систематичне засвоєння. Приступаючи до вивчення права, студент повинен вчитися юридично мислити, самостійно, без «підказки» коментарів, довідників, оцінювати ту або іншу правову ситуацію (наприклад, при вирішенні задач). Більше уваги потрібно приділяти навчальній, монографічній літературі, статтям у наукових журналах. Лише тоді студент може бути гарантований від того, щоб не стати «ремісником від юриспруденції».