Програма вивчення навчальної дисципліни «Внутрішньогосподарський контроль» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».

     Метою викладання навчальної дисципліни є: формування у студентів компетентностей щодо оволодіння теоретичними основами та набуття практичних навичок застосування методичних прийомів при здійсненні внутрішньогосподарського контролю.

     Завдання:

-                   засвоєння теоретичних основ внутрішньогосподарського контролю як невідємної функції управління;

-                   засвоєння теоретичних основ функціонування служби внутрішньогосподарського контролю та системи внутрішньогосподарського контролю;

-                   вивчення та засвоєння законодавчих та нормативних актів України, міжнародного досвіду та спеціальної літератури щодо організації та функціонування внутрішньогосподарського контролю;

-                   ознайомлення з методикою та технікою проведення контрольних процедур на підприємствах, установах та організаціях;

-                   набуття практичних навичок з організації та виконання комплексу внутрішньогосподарських контрольних процедур та реалізації їх наслідків.

      Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів вищої освіти:

      1. загальних компетентностей:

-                   здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями;

-                   знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності;

-                   здатність проведення досліджень на відповідному рівні.

       2. фахових компетентностей:

-                   використовувати математичний інструментарій для дослідження соціально-економічних процесів, розв’язання прикладних завдань в сфері внутрішньогосподарського контролю.

-                   здійснювати внутрішній контроль діяльності підприємства та дотримання ним законодавства з бухгалтерського обліку і оподаткування.

        Результати навчання з дисципліни «Внутрішньогосподарський контроль»:

-              розуміти місце і значення облікової, аналітичної, контрольної систем в інформаційному забезпеченні користувачів обліково-аналітичної інформації у вирішенні проблем в сфері економічної відповідальності підприємств;

-              визначати сутність об’єктів обліку, аналізу, контролю та оподаткування та розуміти їх роль і місце в господарській діяльності;

-              формувати й аналізувати фінансову, управлінську, податкову і статистичну звітність підприємств та правильно інтерпретувати отриману інформацію для прийняття управлінських рішень.

-              володіти методичним інструментарієм обліку, аналізу, контролю, та оподаткування господарської діяльності підприємств.

-              розуміти особливості практики здійснення обліку, аналізу, контролю, та оподаткування діяльності підприємств різних форм власності, організаційно-правових форм господарювання та видів економічної діяльності.

-              визначати напрями підвищення ефективності формування фінансових ресурсів, їх розподілу та контролю використання на рівні підприємств різних організаційно-правових форм власності.