Програма вивчення навчальної дисципліни «Облік на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».

      Метою викладання навчальної дисципліни є: формування системи теоретичних знань і практичних навичок у здобувачів вищої освіти з організації та ведення бухгалтерського обліку торговельних підприємств та підприємств ресторанного господарства для виконання ними своїх професійних обов’язків. 

    Завданням викладання навчальної дисципліни є: 

-                   здобуття знань з організації бухгалтерського обліку на торгівельному підприємстві та підприємствах ресторанного господарства;

-                   формування системи теоретичних знань з обліку господарських операцій на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства;

-                   формування навичок складання первинної документації з товароруху;

-                   формування вмінь з обліку товарних операцій на підприємствах оптової і роздрібної торгівлі;

-                   формування вмінь з визначення фінансових результатів діяльності підприємств торгівлі та ресторанного господарства.

         Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів вищої освіти:

      1. загальних компетентностей:

-                  здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях

-                  здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями

-                  знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності

      2. фахових компетентностей:

-                   здатність до відображення інформації про господарські операції суб’єктів господарювання в фінансовому та управлінському обліку, їх систематизації, узагальнення у звітності та інтерпретації для задоволення інформаційних потреб осіб, що приймають рішення.

-                   застосовувати знання податкового законодавства в практичній діяльності суб’єктів господарювання.

         Результати навчання з дисципліни «Облік на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства»:

-                   розуміти місце і значення облікової системи в інформаційному забезпеченні користувачів обліково-аналітичної інформації у вирішенні проблем в сфері економічної відповідальності підприємств;

-                   визначати сутність об’єктів обліку та оподаткування та розуміти їх роль і місце в господарській діяльності;

-                   володіти методичним інструментарієм обліку та оподаткування господарської діяльності підприємств торгівлі та ресторанного господарства;

-                   розуміти особливості практики здійснення обліку та оподаткування діяльності підприємств торгівлі та ресторанного господарства.