Програма вивчення навчальної дисципліни «Облік на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
Метою викладання навчальної дисципліни є: формування системи теоретичних знань і практичних навичок у здобувачів вищої освіти з організації та ведення бухгалтерського обліку торговельних підприємств та підприємств ресторанного господарства для виконання ними своїх професійних обов’язків.
Завданням викладання навчальної дисципліни є:
- здобуття знань з організації бухгалтерського обліку на торгівельному підприємстві та підприємствах ресторанного господарства;
- формування системи теоретичних знань з обліку господарських операцій на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства;
- формування навичок складання первинної документації з товароруху;
- формування вмінь з обліку товарних операцій на підприємствах оптової і роздрібної торгівлі;
- формування вмінь з визначення фінансових результатів діяльності підприємств торгівлі та ресторанного господарства.
Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів вищої освіти:
1. загальних компетентностей:
- здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях
- здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями
- знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності
2. фахових компетентностей:
- здатність до відображення інформації про господарські операції суб’єктів господарювання в фінансовому та управлінському обліку, їх систематизації, узагальнення у звітності та інтерпретації для задоволення інформаційних потреб осіб, що приймають рішення.
- застосовувати знання податкового законодавства в практичній діяльності суб’єктів господарювання.
Результати навчання з дисципліни «Облік на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства»:
- розуміти місце і значення облікової системи в інформаційному забезпеченні користувачів обліково-аналітичної інформації у вирішенні проблем в сфері економічної відповідальності підприємств;
- визначати сутність об’єктів обліку та оподаткування та розуміти їх роль і місце в господарській діяльності;
- володіти методичним інструментарієм обліку та оподаткування господарської діяльності підприємств торгівлі та ресторанного господарства;
- розуміти особливості практики здійснення обліку та оподаткування діяльності підприємств торгівлі та ресторанного господарства.
- Учитель: Ірина Максименко