Митне право є засобом державного регулювання митної справи на території України. Без митного права неможливим є створення нормально функціонуючого митного механізму, в основу якого покладено систему виконавчої влади в особі митних органів.

Митне право – це комплексна галузь законодавства, система правових норм різної галузевої належності, які встановлюються чи санкціонуються державою для регулювання суспільних відносин, пов’язаних із переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Предмет митного права – суспільні організаційні відносини, що складаються в процесі і з приводу переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. Переважно ці відносини є управлінськими, тобто відносинами влади підпорядкування. В той же час вони є майновими, але стосуються особистих немайнових. Окрім цього, митне право охоплює і процесуальні правовідносини. На предмет митного права впливають особливості міжнародних публічних відносин, концепція гуманітарного права та політики. Але за основним своїм спрямуванням – це відносини майнового характеру, особисті немайнові відносини та організаційно-управлінські відносини.

Основними завданнями навчальної дисципліни «Митне право» є:

– вивчення системи митного права, положень чинних нормативних актів, що регулюють питання митної справи в Україні;

– набуття навичок практичного застосування норм митного права України під час вирішення конкретних ситуацій.