Мета курсу: формування у здобувачів вищої освіти сучасного мислення та спеціальних знань у галузі управління на національному та регіональному рівнях; набуття умінь та формування компетентностей, необхідних для виконання управлінської контрольної функції в органах публічного управління.

Предметом курсу є навчальної дисципліни є поглиблене вивчення особливостей вироблення та реалізації управлінсько-контролюючої діяльності як чинника оптимізації державної політики на загальнонаціональному і регіональному рівнях, а також здійснення коригувальних дій в публічній сфері.

Задачі курсу: опанування відповідної сукупності знань, вмінь та навичок, які повинні сприяти загальнопрофесійній підготовці майбутніх фахівців і забезпечити належне виконання ними покладених завдань у сфері публічного управління.

Місце курсу у системі вищої економічної освіти: Курс носить загальнопредметний і міждисциплінарний характер. Він пов'язаний з усіма економічними науками, що викладаються для менеджерів у вищій школі.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач вищої освіти повинен отримати

загальні компетентності:

ЗК1. Здатність вчитися та оволодівати сучасними знаннями.

ЗК 2. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ЗК 3. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

ЗК 4. Здатність бути критичним і самокритичним.

ЗК 5. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК 8. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК 9. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК 10. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.

ЗК 13. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів діяльності).

спеціальні (фахові, предметні) компетентності:

СК 1. Здатність до соціальної взаємодії, до співробітництва й розв’язання конфліктів.

СК 3. Здатність забезпечувати дотримання нормативно-правових та морально-етичних норм поведінки.

СК 4. Здатність використовувати в процесі підготовки і впровадження управлінських рішень сучасні ІКТ.

СК 6. Здатність здійснювати інформаційно-аналітичне забезпечення управлінських процесів із використанням сучасних інформаційних ресурсів та технологій.

СК 7. Здатність розробляти тактичні та оперативні плани управлінської діяльності.

СК 8. Здатність готувати проекти управлінських рішень та їх впроваджувати.

очікувані програмні результати навчання:

ПР 1. Використовувати базові знання з історичних, культурних, політичних, соціальних, економічних засад розвитку суспільства.

ПР 2.Застосовувати норми та правила професійного спілкування українською мовою.

ПР 7. Уміти організовувати та брати участь у волонтерських/культурно-освітніх/спортивних проектах, спрямованих на формування здорового способу життя / активної громадянської позиції.

ПР 9. Знати основи електронного урядування.

ПР 10. Уміти користуватися системою електронного документообігу.

ПР 11.Уміти здійснювати пошук та узагальнення інформації, робити висновки і формулювати рекомендації в межах своєї компетенції.

ПР 12. Уміти налагодити комунікацію між громадянами та органами державної влади і місцевого самоврядування.

ПР 13.Використовувати методи аналізу та оцінювання програм сталого розвитку.

ПР 14. Уміти коригувати професійну діяльність у випадку зміни вихідних умов.

ПР 15. Застосовувати методи контролю якості у сфері професійної діяльності.

ПР 16. Використовувати дані статистичної звітності, обліку та спеціальних досліджень у професійній діяльності..

Програма навчальної дисципліни

 

Змістовний модуль 1. Роль контролю в системі управління

Тема 1. Сутність, об’єкт та функції управлінського контролю.

Сутність управлінського контролю як навчальної дисципліни. Предмет управлінського контролю. Управлінський контроль як системна галузь. Функції управлінського контролю. Наукові основи розробки концепції управлінського контролю. Понятійно-категоріальний апарат управлінського контролю. Процес управлінського контролю в Україні: сутність, об’єкт та функції. Розроблення засад та механізмів управлінського контролю в публічній сфері.

Тема 2. Загальна характеристика функції контролю.

 Роль і місце контролю в системі управління. Етапи процесу контролю: вимірювання процесів; порівняння реального виконання зі стандартами; оцінка та реакція. Модель процесу контролю. Види управлінського контролю: попередній; поточний; завершальний. Класифікація інструментів управлінського контролю. Фінансовий контроль та його основні складові. Характеристика інструментів аналізу фінансової звітності. Сутність та складові операційного контролю. Графік Ганта. Сітьовий графік. Розрахунок параметрів сітьового графіка, визначення тривалості «критичного шляху». Сутнісна характеристика контролю якості продукції. Види і методи технічного контролю якості. Показники оцінки рівня якості продукції та методика їх розрахунку. Застосування статистичних методів у технології приймального контролю. Контроль поведінки працівників: модель; методи оцінки реального виконання; прямий управлінський контроль; замінники прямого управлінського контролю. Ефективність контролю. Основні характеристики ефективної системи контролю. Дисфункціональний ефект системи контролю та методи його подолання. Ефективність діяльності організації. Поняття «організаційна ефективність». Класифікація видів ефективності організації: індивідуальна, групова, загальноорганізаційна. Концепції визначення ефективності управління: цільова; системна; на основі досягнення балансу інтересів; функціональна; композиційна. Критерії ефективності управління організацією за зазначеними концепціями. Напрямки підвищення ефективності управління організацією.

 

Тема 3. Контроль в публічному управлінні.

Сутність і види контролю у суспільстві. Контрольна влада у системі управління, її органи та форми діяльності. Публічний контроль у сфері виконавчої влади в Україні, його зміст та правові засади. Відповідальність Кабінету міністрів України. Види контролю. Здійснення державного контролю щодо виконавчої влади з боку суб’єктів інших гілок влади: парламентський контроль, прокурорський нагляд, судовий контроль, адміністративний нагляд міліції. Інформаційна асиметрія, гласність, прозорість та відкритість в реалізації громадського контролю. Роль самоврядування, громадських організацій, органів масової інформації в посиленні громадського контролю. Сутність і види контролю у суспільстві. Контрольна влада у системі управління, її органи та форми діяльності. Функціональний аналіз та контролінг діяльності органу публічного управління

Змістовний модуль 2. Прийняття управлінських рішень у контролінгу

Тема 4. Бюджетування як інструмент контролінгу

Цілі і завдання бюджетування. Підходи до складання бюджетів: прирістне бюджетування, бюджетування "з нуля". Види бюджетів на підприємстві, їх зміст та взаємозв'язок. Процес бюджетування. "Гнучкі" бюджети, їх значення в контролінгу. Бюджетний контроль та управління за відхиленнями. Види відхилень. Ефективність і результативність діяльності підприємства на підставі оцінки відхилень.

Тема 5. Контролінг інвестиційних проектів

Цілі та завдання контролінгу інвестицій. Методи інвестиційних розрахунків. Критерії оцінки інвестиційних проектів у контролінгу, їх класифікація, переваги і недоліки, умови застосування.

Тема 6. Методи прийняття управлінських рішень в контролінгу

Поняття про управлінські рішення, їх класифікація, типи. Процес і методи розробки і прийняття рішення. Особливості прийняття управлінських рішень в контролінгу. Прийняття рішень на основі релевантної інформації. Прийняття рішень на основі аналізу "витрати – обсяг – прибуток" (CVP). Визначення беззбитковості для одного виду і для декількох видів продукції. Графіки беззбитковості, прибутку і обсягу, маржинального доходу. Аналіз чутливості прибутку. Вплив структури продажів на змінення прибутку. Вплив на прибуток зміни обсягу реалізації, показники – запас міцності, крайка безпеки. Обґрунтування ціноутворення для одержання максимального прибутку.

Тема 7. Організаційно-методичні основи створення системи контролінгу на підприємстві

Основні вимоги до створення служби контролінгу на підприємстві. Етапи створення служби контролінгу. Місце служби контролінгу в організаційній структурі підприємства. Структура і склад служби контролінгу.