Мета курсу: вивчення теоретичних основ і практики організації наукових досліджень у різних формах, сформувати уміння щодо творчого використання досягнень науки у майбутній практичній діяльності менеджера.

Предметом курсу є основи наукових досліджень і методика дослідження конкретних проблем економіки на основі загальнонаукових та емпіричних методичних прийомів конкретної науки, що дає змогу досліджувати економічні та соціальні процеси у їх спорідненості, відмінності, системності та історичному розвитку.

Задачі курсу:

-          ознайомлення із основами наукознавства;

-          набуття практичних навичок застосування загальнонаукових та спеціальних методів у наукових дослідженнях;

-          наукова організація дослідного процесу;

-          засвоїти правила роботи з бібліотечно-бібліографічними джерелами інформації у наукових дослідженнях;

-          організація впровадження результатів наукових досліджень та визначення їх ефективності.

Місце курсу у системі вищої економічної освіти: Курс носить загальнопредметний і міждисциплінарний характер. Він пов'язаний з усіма економічними науками, що викладаються для менеджерів у вищій школі.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач вищої освіти повинен отримати

загальні компетентності:

- ЗК1.Здатність  проведення досліджень  на відповідному рівні;

- ЗК2.Здатність до спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності);

- ЗК3.Навички          використання           інформаційних         та комунікаційних технологій;

- ЗК4.Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети;

- ЗК5.Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів);

- ЗК6.Здатність генерувати нові ідеї (креативність);

- ЗК7.Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

Фахові компетентності:

- СК1. Здатність обирати та використовувати концепції, методи та інструментарій менеджменту, в тому числі у відповідності до визначених цілей та міжнародних стандартів;

- СК2. Здатність встановлювати цінності, бачення, місію, цілі та критерії, за якими організація визначає подальші напрями розвитку, розробляти і реалізовувати відповідні  стратегії та плани;

- СК3. Здатність до саморозвитку, навчання впродовж життя та ефективного самоменеджменту;

- СК7. Здатність розробляти проекти, управляти ними, виявляти ініціативу та підприємливість;

- СК9. Здатність аналізувати й структурувати проблеми організації, приймати ефективні управлінські рішення та забезпечувати їх реалізацію;

- СКО11. Здатність планувати і виконувати наукові та прикладні дослідження, презентувати їх результати;

- СКО13. Здатність до самостійного опанування новими знаннями, використання сучасних освітніх та дослідницьких технологій у сфері менеджменту

                                                                                                                          

 

Очікувані програмні результати навчання:

- ПР1. Критично осмислювати, вибирати та використовувати необхідний науковий, методичний і аналітичний інструментарій для управління в непередбачуваних умовах;

ПР3. Проектувати ефективні системи управління організаціями;

- ПР6. Мати навички прийняття, обґрунтування та забезпечення реалізації управлінських рішень в непередбачуваних умовах, враховуючи вимоги чинного законодавства, етичні міркування та соціальну відповідальність;

- ПР11. Забезпечувати особистий професійного розвиток та планування власного часу;

             - ПР13. Вміти планувати і здійснювати інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення організації (підрозділу)

- ПР017. Ідентифікувати та класифікувати нові задачі в сфері менеджменту, описувати, аналізувати та оцінювати відповідні об’єкти, явища та процеси, обирати оптимальні методи їх дослідження.

 

 

2. Програма навчальної дисципліни

 

Змістовний модуль 1.  Концептуальні засади наукової роботи

 

Тема 1 Організація науково-дослідної роботи студентів і аспірантів

 

Завдання наукових досліджень у підготовці економістів і наукових кадрів.

Види і форми науково-дослідної роботи студентів і аспірантів. Реферування літератури, складання плану наукової статті, обґрунтування теми дослідження. Звіт, спеціальне завдання дослідного характеру. Захист своїх висновків і пропозицій на семінарах, в гуртках, проблемних групах тощо, при написанні та захисті магістерської роботи, на наукови конференціях, участь у науково-дослідних роботах кафедри з бюджетної та госпрозрахункової тематики. Наукові доповіді та повідомлення на семінарах; обговорення з участю опонентів. Тези наукових повідомлень, наукові статті

Планування, облік і контроль науково-дослідної роботи студентів і аспірантів. Індивідуальний план аспіранта. Нормативні документи щодо аспірантури. Функції наукового керівника.

 

Тема 2 Основи наукознавства

 

Поняття, зміст і функції науки. Виникнення науки та її еволюція. Чотири науково-технічних ревоюції. Мова науки. Мова економічної науки. Наукознавство та його розвиток. Характеристика основних розділів наукознавства. Теоретичні та методологічні принципи науки.

Наука як система знань. Основні види та ознаки  наукового дослідження. Структура і класифікація науки. Класифікація наук за Вищою атестаційною комісією (ВАК) України. Організація науки і підготовка наукових кадрів. Магістерська робота та основні вимоги до її підготовки.

 

Тема 3 Методологія наукових досліджень

 

Об’єкти наукового дослідження та їх класифікація. Емпіричні обєкти, прості і складні обєкти. Предмет наукового пізнання. Загальнонаукові та емпіричні методи дослідження. Метод. Предмет. Теоретичні та емпіричні прийоми досліджень.

Аксіоматизація знань та причинні зв’язки у методології наукових досліджень. Первиння поняття теорії. Змістовна та формалізована аксіоматика. Причина та причинно-наслідковий звязок.

Гіпотези у методології наукових досліджень. Процес розвитку гіпотези. Докази у наукових дослідженнях. Доказ. Теза. Аргумент. Парадокс.

 

Тема 4 Наукове дослідження і методика його виконання в економіці

 

Процес наукового дослідження та його характеристика. Організаційна, дослідна і завершальна стадії науково-дослідного процесу. Узагальнення, апробація і реалізація результатів дослідження.

Конкретно-наукові (емпіричні) методичні прийоми та їхні процедури у дослідженні економіки: органолептичні, розрахунково-аналітичні, документалістики. Функціонально-вартісний аналіз.

Методика дослідження, її зміст і принципи розробки. Модель розробки методики НДР за темою: обєкти дослідження, джерела інформації, методичні прийоми дослідження, методичні прийоми узагальнення і реалізації результатів.

Документальні джерела інформації та використання їх у наукових дослідженнях. Методика роботи над друкованими літературними джерелами. Класифікація друкованих джерел інформації.

 

Змістовний модуль 2.  Організація наукових досліджень в економіці та менеджменті

 

 

Тема 5 Основні напрями наукових досліджень з економіки

 

Розвиток економічних наук та їх класифікація. Економічна теорія як методологічна основа системи економічних наук. Економічні закони: всезагальні, загальні, специфічні. Перелік спеціальностей з економічних наук (за ВАКом).

Основні напрями досліджень з економіки: соціально-економічні, науково-технічні, виробничо-технічні, регіональні, екологічні. Регіональні наукові дослідження, комплексна тема вузу, Комплексна наукова тема кафедри.

Наукова проблема і обґрунтування теми дослідження. Критерії вибору теми дослідження.

 

Тема 6 Наукова організація дослідного процесу

 

Основи наукової організації дослідного процесу. Наукова організація. Організація науково-дослідного процесу. Організація управління науково-дослідним процесом: організаційно-технологічна підготовка, наукова організація праці, організація обслуговування науково-дослідного процесу. Особливості творчої праці у дослідницькій діяльності.

Організація праці та її планування у наукових дослідженнях. Розробка і застосування планів НОТ у дослідницькій діяльності: організаційна підготовка, аналіз організації праці, складання планів НОТ, впровадження планів НОТ.

Раціональний трудовий режим дослідника й організація робочого місця. Фактори ефективності розумової праці. Організація робочого місця. “Робоча установка”.

 

Тема 7 Інформаційне забезпечення наукових досліджень в економіці

 

Класифікація інформаційного забезпечення наукових досліджень: професійна інформаційна комунікація, пізнавальність інформації, зміст інформаційного забезпечення.

Економічна інформація, її класифікація і призначення у науково-дослідному процесі. Критерії економічної інформації: синтактика, семантика, прагматика. Кодування економічної інформації та використання її у науково-дослідному процесі. Структура інформаційної системи: блок даних, файл, секція файла, набір файлів у банку даних.

Фактографічна інформація та використання її у науково-дослідному процесі. Носії економічної інформації і використання їх у науково-дослідному процесі. Первинні документи. Машинні носії: дискретні і неперервні.

 

Тема 8 Автоматизовані системи обробки інформації та застосування їх у наукових дослідженнях

 

Характеристика автоматизованих систем обробки економічної інформації, функціонування та принципи побудови. Обчислювальна система: вхідні і вихідні тракти, спеціалізована обчислювальна техніка. Комплекс технічних заходів. Кібернетизація науково-дослідного процесу.

Класифікатори техніко-економічної інформації та застосування їх у науково-дослідному процесі. Інформаційні фонди та їх структура.  Структура і зміст економічної інформації для наукових досліджень.

 

Тема 9 Бібліотечно-бібліографічні джерела інформації у наукових дослідженнях

 

Бібліотека – інтелектуальний центр наукових досліджень. Історія розвитку бібліотек в Україні. Бібліографічні джерела економічної інформації. Статистичні матеріали, науково-дослідна література, навчальна література, науково-популярна література, практичні посібники, довідкова література.

Структура й організація економічної бібліографії. Бібліографічні покажчики: загальноекономічні, галузеві, тематичні, персоналії. Види друкованих творів: бібліографічний запис, реферат.

Інформаційно-пошукові мови бібліографічних фондів. Індексування наукової інформації у довідково-інформаційних фондах. Універсальна десяткова класифікація УДК. Кодові позначення індексу знань та їх найменування. Бібліотечно-бібліографічна класифікація ББК. Кодові позначення індексу знань та їх найменування. Систематичний та алфавітний каталоги.

 

Тема 10 Систематизація результатів економічного дослідження

 

Види систематизації результатів дослідження та їх зміст. Науковий реферат. Інформативний реферат. Наукова стаття та її архітектоніка: заголовок, вступ, основна частина, висновок. Монографія. Дисертація.

Бібліографічний опис джерел, використаних у науковому дослідженні. Обов’язкові елементи бібліографічного опису: основний заголовок, відомості про авторів (індивідуальних або колективних) повторне видання та його характеристику, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок, міжнародний стандартний номер книги (ISBN). Приклади бібліографічного опису джерел.

Звіт про науково-дослідну роботу, його зміст і методика складання.

Впровадження результатів закінчених наукових досліджень. Ефективність результатів наукових досліджень та її критерії. Обсяг наукової продукції та її обрахунок.

Розрахунок економічної ефективності наукових досліджень.

.