Метою викладання дисципліни «Автомобільні транспортні засоби» є отримання студентами знать про місце автомобільного транспорту в єдиній транспортній системі України, вимог до автомобільного транспорту у широкому діапазоні умов експлуатації, конструкції, робочих процесів та технічних характеристик автомобільних транспортних засобів, їх ергономіки та конструктивної безпеки, пристосованості автомобільних транспортних засобів до перевезення пасажирів та вантажів.

Завдання дисципліни «Автомобільні транспортні засоби» – опанування теоретичних знань, придбання умінь та практичних навиків з конструктивних та експлуатаційних властивостей, екологічності та основ ергономіки автомобільних транспортних засобів.

При вивченні дисципліни здобувач освіти підсилює надбання фахових компетентностей:

СК-9: здатність оцінювати експлуатаційні, техніко-економічні, технологічні, правові, соціальні, та екологічні складові організації перевезень.

СК-10: здатність оцінювати та забезпечувати ергономічну ефективність транспортних технологій.

Вивчення дисципліни забезпечує підсилення досягнення програмних результатів навчання:

РН-20: досліджувати складові ергономічності транспортних технологій. Встановлювати їх ефективність і надійність.

РН-23: розпізнавати якісні і кількісні показники експлуатації транспортних засобів (суден). Оцінювати елементи конструкції транспортних засобів (суден). Установлювати зв'язок між елементами конструкції транспортних засобів (суден).