Побудова соціальної держави потребує більш інтенсивного правового регулювання соціальної сфери, а це, у свою чергу, зумовило потребу держави у формуванні окремої галузі права – право соціального забезпечення. Право соціального забезпечення є однією з дисциплін, яка вивчається студентами за спеціальністю «Право». Вивчення цієї дисципліни передбачає, крім лекцій, проведення практичних занять, а також складання екзамену.

Метою навчальної дисципліни «Право соціального забезпечення» є сприяння засвоєнню фундаментальними знаннями наукової методології та з’ясування широкої, внутрішньо узгодженої, хоча і не кодифікованої, сукупністю правових норм, що характеризує право соціального забезпечення як самостійну галузь.

Основні завдання навчальної дисципліни «Право соціального забезпечення»: досягти чіткого розуміння вихідних загальних положень права соціального забезпечення – предмета, метода, принципів, джерел та суб’єктів права, які розкривають своєрідність і специфіку правового регулювання, освітити основні види соціального захисту населення України в сучасних умовах, гарантії захисту з боку держави, розглянути концептуальні основи реформи соціального забезпечення в Україні.