В умовах становлення України як соціальної держави поширюються завдання соціальної політики на всіх рівнях управління, зокрема на рівні регіону та окремих організацій. Це обумовлює збільшення попиту на фахівців, які забезпечують на професійному рівні організацію та впровадження соціального захисту населення, соціальної допомоги й соціальної реабілітації. Збільшується потреба в дослідженнях соціальної сфери суспільства. Тому є об'єктивні умови для збільшення попиту на випускників зі спеціальності "Соціальна робота". Випускники мають оволодіти не тільки теоретичними знаннями, а й практичними навичками.

У процесі оволодіння спеціальністю соціального робітника теоретичні знання обов’язково повинні підкріплюватись практичними навиками роботи, одержаними безпосередньо на місцях праці майбутніх фахівців, при залученні їх до виконання реальних професійних завдань. Кожен з видів практик займає певне місце у навчальному плані і передбачає застосування теоретичних знань, набутих при вивченні відповідних предметів для вироблення конкретних практичних навичок.

Розподіл студентів за базами практики проводиться кафедрою соціальної роботи Запорізького національного технічного університету (далі - ЗНТУ) і затверджується деканом факультету соціальних наук.

Можливими базами для проведення практик є державні та недержавні, громадські заклади, установи, організації,  на базі яких студенти можуть ознайомитися зі змістом  роботи соціального працівника, його професійними завданнями і  застосовувати свої знання та вміння, наприклад,  в державних адміністраціях, органах місцевого самоуправління, спеціалізованих соціальних службах, які займаються збором інформації та аналітичною роботою, службах, які надають соціальні послуги, ЗМІ, навчальні заклади другого-четвертого рівнів акредитації, в яких викладається курс соціальної роботи, тощо.

Основними критеріями вибору певного місця практики є:

            - відповідність профільної роботи організації, чи її підрозділу основним напрямам фахової праці соціального робітника;

            - наявність в організації відповідної матеріально-технічної бази;

            - можливість працівників організації забезпечити кваліфікований супровід практикантів;

            - можливість викладачів кафедри, відповідальних за проходження практики,  забезпечити належний рівень управління нею;

            - можливість майбутнього працевлаштування випускників кафедри у цій організації на посадах, які відповідають їх фаху та професійній кваліфікації.

Робоча програма практики – це навчально-методичний документ, який регламентує порядок проведення окремо взятої практики. Зміст робочої програми містить: пояснювальну записку; мету та завдання практики; перелік  знань, умінь і навичок, які має набути студент під час практики; зміст практики, її структуру, періодичність етапів, рекомендовану літературу, методичні рекомендації щодо виконання конкретних завдань і ведення документації; перелік індивідуальних завдань; вимоги до документації, яка ведеться студентом під час практики; обов’язки студента при проходженні практики; підведення підсумків практики.

Основна задача програми практики, яка відповідає сучасним вимогам, полягає в тому, щоб чітко спланувати та регламентувати усю діяльність студентів і викладачів у цей період навчального процесу, який проводиться на базі практики.

Студенти заочної форми навчання проходять усі види практики, що визначені навчальним планом спеціальності, у терміни, визначені графіком навчального процесу.

Робоча програма практики розроблена у відповідності до:

- Закон України «Про вищу освіту»;

- Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 08.04.1993 р. №93;

- Положення про проведення практики студентів Запорізького національного технічного університету;

- освітньо-професійні програми, освітньо-кваліфікаційні характеристики, галузеві Державні стандарти вищої освіти;

- навчальні та робочі навчальні плани;

- інструкції, які враховують особливості навчання з конкретної спеціальності чи спеціалізації;

- інструкції з охорони праці та навколишнього середовища.

Згідно навчальних планів ЗНТУ термін навчальної(ознайомчої) практики студентів з фаху "Соціальна робота": 90 годин (2 тижнів).