Мета: надання майбутнім фахівцям комплексу знань про особливості територій країн та їх ресурсів щодо можливості їх використання в туристській діяльності.

Завдання: Методичні – викласти теоретичні основи та методологічні особливості застосування системного підходу у вивченні країн світу, закономірностей суспільно-політичних процесів, які впливають на розвиток політичної карти світу.

Пізнавальні – сформувати уявлення про сучасний стан розвитку рекреації та туризму в провідних туристських країнах світу. Викласти основні класифікації країн світу, надати країнознавчу характеристику країн. Виокремити роль природних та історико-культурних рекреаційних ресурсів провідних туристських країн світу та туризму в цілому у різних регіонах світу.

Практичні – формувати практичні навички роботи студентів зі спеціальною літературою, орієнтувати їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань, ознайомити з основними туристськими країнами світу.

Змістовий модуль 1. Туристське країнознавство як наука. Історико-географічні регіони світу.

 

Тема 1. Туристське країнознавство як наука. Політико-територіальні утворення.

Короткий нарис країнознавчої думки. Країнознавство як навчальна дисципліна. Предмет, об’єкт вивчення. Формування туристського країнознавства. Предмет і задачі туристського країнознавства. Методи країнознавчих досліджень. Територія в країнознавстві: склад території, параметри держави, державні кордони. Політико-територіальні утворення: держави, залежні території, спірні території, Антарктида та території на південь від 60˚ південної широти.

 

Тема 2. Класифікація країн.

Класифікація країн за площею, за чисельністю населення, за формою правління, за формою державного устрою, за ідеологічною орієнтацією, за формою державного режиму, за політичною структурою, за рівнем розвитку науки й техніки, за рівнем соціально-економічного розвитку.

 

Тема 3. Характеристика регіону Західна та Північна Європа.

Сучасне становище країн Західної та Північної Європи у світі. Природні умови та ресурси. Населення. Особливості економіки Західної та Північної Європи. Транспорт. Зовнішньоекономічні зв’язки. Особливості політичного устрою та правових систем західноєвропейських держав.

 

Тема 4. Характеристика регіону Східна та Південна Європа.

Сучасне становище країн Східної та Південної Європи у світі. Природні умови та ресурси. Населення. Особливості економіки Східної та Південної Європи. Транспорт. Зовнішньоекономічні зв’язки. Особливості політичного устрою та правових систем країн Східної та Південної Європи.

 

Тема 5. Характеристика регіону Азія.

Сучасне становище країн Азії у світі. Природні умови та ресурси. Населення. Сучасне становище Китаю та Японії у світі. Особливості економіки Азії. Транспорт. Зовнішньоекономічні зв’язки. Особливості політичного устрою та правових систем країн Азії.


Тема 6. Характеристика регіонів Північна та Латинська Америка.

Сучасне становище країн Північної та Латинської Америки у світі. Природні умови та ресурси. Населення. Особливості економіки США і Канади. Особливості економіки Латинської Америки. Транспорт. Зовнішньоекономічні зв’язки. Особливості політичного устрою та правових систем країн США і Канади, латиноамериканських держав.

 

Тема 7. Характеристика регіонів Африка, Австралія та Океанія.

Сучасне становище країн Африки, Австралії та Океанії у світі. Природні умови та ресурси. Населення. Особливості економіки цих регіонів. Транспорт. Зовнішньоекономічні зв’язки. Особливості політичного устрою та правових систем країн Африки, Австралії та Океанії.

 

Змістовий модуль 2. Провідні туристські країни світу.

 

Тема 8. Країнознавча характеристика Франції як провідної країни Європейського регіону.

Характеристика Франції згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).

 

Тема 9. Країнознавча характеристика США як провідної країни Американського регіону.

Характеристика США згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).

 

Тема 10. Країнознавча характеристика Китаю як провідної країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Характеристика Китаю згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).

 

Тема 11. Країнознавча характеристика ПАР як провідної країни Африканського регіону.

Характеристика ПАР згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).

 

Тема 12. Країнознавча характеристика Єгипту як провідної країни Близькосхідного регіону.

Характеристика Єгипту згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).

 

Тема 13. Країнознавча характеристика Індії як провідної країни Південного регіону.

Характеристика Індії згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).

 

Тема 14. Країнознавча характеристика Бразилії як провідної країни Латиноамериканського регіону.

Характеристика Бразилії згідно програми країнознавчого дослідження та типового плану вивчення країни (географія, історичний нарис, населення, демографія, столиця і великі міста, політичний устрій, релігія, мова, валюта, транспорт, прокат машин, час, святкові й неробочі дні, робочий час, кухня, чайові, вимірювання, електроприлади, фото- і відео зйомка, подарунки і сувеніри, митні правила та обмеження, характеристика туристських районів та місцевих пам’яток природи, культури та історії).