Мета: формування системи знань про основні концепції рекреалогії та санаторно-курортного лікування, визначення взаємозв’язку рекреаційної системи з суспільством, виявлення сучасних проблем в рекреаційній діяльності.

Завдання: Методичні – викласти теоретичні основи та методологічні особливості застосування системного підходу у вивченні географічних закономірностей розташування курортно-рекреаційних ресурсів та санаторно-курортних районів світу.

Пізнавальні – сформувати уявлення про сучасний стан розвитку рекреації. Викласти основні теорії розвитку рекреації та санаторно-курортного лікування, висвітлити принципи, методи оцінки рекреаційних територій. Виокремити роль рекреаційних ресурсів в організації санаторно-курортної діяльності.

Практичні – формувати практичні навички роботи студентів зі спеціальною літературою, орієнтувати їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань, ознайомити з основними рекреаційними та санітарно-курортними об’єктами світу (географічна номенклатура).

Змістовний модуль 1. Загальний огляд концепцій рекреалогії. Рекреаційні ресурси.

 

Тема 1. Рекреалогія як наука. Рекреаційна діяльність.

Теоретичні школи рекреації. Концептуальність поглядів на рекреацію. Напрями філософських поглядів на зміст рекреації. Теорії рекреації. Рекреаційні концепції середнього рівня. Поняття рекреаційної діяльності.

 

Тема 2. Рекреаційні та природні лікувальні ресурси.

Поняття рекреаційних ресурсів, їхні види. Оцінки природних рекреаційних ресурсів. Природні лікувальні властивості ресурсів світу та України.

 

Тема 3. Кліматолікування. Водолікування. Грязелікувальні процедури.

Особливості кліматолікування, головні кліматичні курорти світу та України. Особливості водолікування, основні бальнеологічні курорти світу та України. Особливості грязелікування, основні грязьові курорти світу та України.

 

Змістовний модуль 2 . Санаторно-курортне лікування.

 

Тема 4. Заклади лікувально-оздоровчого відпочинку на курортах.

Поняття курорту і курортної місцевості. Історія формування курортного господарства України. Географія лікування окремих хвороб на курортах України (опорно-руховий апарат, система кровообігу, органи дихання, нервова система та ін.).

 

Тема 5. Організація санаторно-курортного лікування

Санаторно-курортне лікування в профілактиці і лікуванні хворих із серцево-судинними захворюваннями, неспецифічними захворюваннями легень, туберкульозом, захворюваннями обміну речовин та ендокринної системи. Этіологія, патогенез цих захворювань. Методи профілактики. Можливості санаторно-курортного етапу в профілактиці і лікуванні перелічених захворювань. Методики, що застосовуються.