Мета: надання системних знань та навичок в оформленні необхідних документів, без яких виїзд за рубіж  громадянина України або в'їзд іноземного туриста в Україну стає неможливим.

Головним завданням курсу є  формування уявлення про існуючі види туристських формальностей. Викласти основні правила отримання закордонного паспорту в Україні, розглянути особливості отримання віз в різні країни світу. Висвітлити митні та медико-санітарні формальності. Виокремити роль формальностей безпеки у сучасному туризмі.

Практичними завданнями є формування практичних навичок роботи студентів зі спеціальною літературою, орієнтування їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань, опрацювання необхідних навичок для роботи з підготовки документації для виїзду за кордон, враховуючи існуючі туристські формальності.

Змістовий модуль 1. Основні туристські формальності.

 

Тема 1. Тема 1. Поняття «туристські формальності».

Поняття «туристські формальності». Мета та завдання формальностей. Види туристських формальностей. Міжнародні документи, що регулюють туризм. Головні туристські міжнародні організації. Поліцейські формальності.

Тема 2. Паспортні формальності.

Історія становлення паспортної системи. Правила отримання закордонного паспорту громадянами України..

Тема 3. Візові формальності та митні формальності.

Види віз. Правила оформлення віз до Шенгенської зони, Великої Британії, США. Митні формальності. Новий митний кодекс України.

 

Змістовий модуль 2. Безпека туристів.

 

Тема 4. Правила перевозу через кордон України рослин, тварин, культурних цінностей.

Правила перетину кордону України. Правила перевозу через кордон України рослин, тварин, культурних цінностей.

Тема 5. Медико-санітарні формальності.

Рекомендації ВООЗ щодо медико-санітарних формальностей та вакцинації. Головні небезпечні хвороби у світі. Країни обов’язкової вакцинації. Правила поводження туристів у тропічних вологих країнах. Медична аптечка.