Програму вивчення навчальної дисципліни «Методи та параметри формоутворення поверхонь деталей АД» складено відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 134 «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», освітня програма (спеціалізація) «Технології виробництва авіаційних двигунів та енергетичні установки».

Головне завдання курсу – на основі базових дисциплін та основ технології авіадвигунобудування, розкрити сутність існуючих і перспективних методів обробки деталей авіаційних ГТД, що забезпечують високу точність і якість поверхонь, необхідну продуктивність, при мінімальній витраті робочої сили, гарантії техніки безпеки та охорони навколишнього середовища.

 Мета дисципліни – навчити фахівця з технології будування авіаційних двигунів, на підставі курсу лекцій, практичних занять та виробничої практики, вибору прогресивних методів формування заданої конфігурації, точності та якості поверхні типових деталей ГТД; високопродуктивного обладнання і стійкого інструменту; раціональних режимів обробки, шляхів підвищення продуктивності та зменшення її собівартості як при виконанні курсових і дипломних проектів, так і в повсякденній праці, після закінчення навчання, на підприємстві.

   У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

     знати:

-        Перелік типових деталей газотурбінних двигунів (ГТД) та види їх формоутворюючих елементів.

-       Існуючі методи механічної обробки, їх технологічні можливості, область і доцільність застосування у авіамоторобудуванні.

-       Види обладнання: назву і моделі верстатів, для обробки елементарних поверхонь та спеціальних елементів конструкції деталей ГТД.

-       Ріжучий інструмент для виконання різних методів механічної обробки: його конструкцію, матеріал, стійкість, технологічні можливості.

-       Методи оздоблювальної обробки деталей ГТД: їх технологічні можливості, область і доцільність застосування.

-       Перелік нормативного матеріалу, що використовується при виборі верстатів, інструменту, режимів обробки та визначенні норм часу.

 вміти:

-       Виконати класифікацію деталей ГТД за функціональним призначенням.

-       Скласти перелік формоутворюючих елементів конструкції: валів, дисків, лопаток компресора і турбіни, шестерен та інших деталей ГТД, що визначають методи їх обробки.

-       Вибрати та обґрунтувати методи обробки формоутворюючих елементів деталей, в залежності від конструкції, заданої точності і якості поверхні та об’єму випуску.

-       Вибрати тип і модель верстата для обробки деталі з урахуванням технологічних факторів.

-       Вибрати необхідний ріжучий інструмент та мастильно-охолоджуючу рідину (МОР).

-       Призначити раціональні режими обробки, розрахувати машинний час та визначити можливі шляхи підвищення продуктивності.

-       Виконати раціональну наладку токарно-револьверного верстата, одношпиндельного багаторізцевого токарного напівавтомата, багатошпиндельного вертикального токарного верстата та оформити інструкційно-операційну карту.