ГАЛУЗЬ ЗНАНЬ 28 «Публічне управління та адміністрування»

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 281 «Публічне управління та адміністрування»

Метою викладання навчальної дисципліни «Управління соціальною та економічною безпекою» є досконале опанування майбутніми фахівцями науково-методичних знань та аналітико-розрахункових і управлінських навичок в сфері забезпечення соціально-економічної безпеки.

Завдання дисципліни:  

˗                     обґрунтувати та забезпечити розуміння студентами теоретико-методологічних основ процесів формування та гарантування соціально-економічної безпеки в життєдіяльності людей;

˗                     розкрити місце і роль соціально-економічної безпеки в контексті формування сучасної соціально орієнтованої ринкової економіки;

˗                     показати специфіку проблеми гарантування соціально-економічної безпеки в умовах ринкової трансформації в Україні;

˗                     проаналізувати та засвоїти найперспективніші тенденції і напрями гарантування соціально-економічної безпеки на мікро-, мезо- та макрорівнях;

˗                     сформувати у студентів знання та навички аналітичної оцінки соціально-економічної безпеки як специфічного ресурсу і результату функціонування економіки.

Об'єкт курсу «Управління соціальною та економічною безпекою» становлять сукупність соціально-економічних відносин, що виникають у сфері забез­печення економічної безпеки держави та регіонів, основні напрями дії загроз та шляхи їх подолання.

Предметом курсу «Управління соціальною та економічною безпекою» є соціально-економічна безпека як об’єктивна закономірність економічного розвитку, державна політи­ка щодо забезпечення економічної безпеки України.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати:

загальні компетентності:

ЗК1. Здатність вчитися та оволодівати сучасними знаннями.

ЗК2.Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ЗК5.Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК8.Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК9.Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК13. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів діяльності).

фахові компетентності:

СК1. Здатність до соціальної взаємодії, до співробітництва й розв’язання конфліктів.

СК2. Здатність забезпечувати належний рівень вироблення та використання управлінських продуктів, послуг чи процесів.

СК3. Здатність забезпечувати дотримання нормативно-правових та морально-етичних норм поведінки.

СК4. Здатність використовувати в процесі підготовки і впровадження управлінських рішень сучасні ІКТ.

СК5. Здатність використовувати систему електронного документообігу.

СК6. Здатність здійснювати інформаційно-аналітичне забезпечення управлінських процесів із використанням сучасних інформаційних ресурсів та технологій.

СК7. Здатність розробляти тактичні та оперативні плани управлінської діяльності.

СК8. Здатність готувати проекти управлінських рішень та їх впроваджувати.

СК10. Здатність до дослідницької та пошукової діяльності в сфері публічного управління та адміністрування.

результати навчання:

ПР2. Застосовувати норми та правила професійного спілкування українською мовою.

ПР4. Знати структуру та особливості функціонування сфери публічного управління та адміністрування.

ПР5. Знати стандарти, принципи та норми діяльності у сфері публічного управління та адміністрування.

ПР6. Знати основні нормативно-правові акти та положення законодавства у сфері публічного управління та адміністрування.

ПР8. Розуміти та використовувати технології вироблення, прийняття та реалізації управлінських рішень.

ПР9. Знати основи електронного урядування.

ПР10. Уміти користуватися системою електронного документообігу.

ПР11. Уміти здійснювати пошук та узагальнення інформації, робити висновки і формулювати рекомендації в межах своєї компетенції.

ПР 13. Використовувати методи аналізу та оцінювання програм сталого розвитку.

ПР 14. Уміти коригувати професійну діяльність у випадку зміни вихідних умов.

ПР 15. Застосовувати методи контролю якості у сфері професійної діяльності.

ПР 16. Використовувати дані статистичної звітності, обліку та спеціальних досліджень у професійній діяльності.

Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Теоретичні засади управління соціальною та економічною безпекою

Тема 1. Концептуальні засади управління соціальною та економічною безпекою

Соціально-економічна безпека держави: історичні аспекти та організаційно-правові основи становлення і розвитку в Україні. Завдання та предмет соціально-економічної безпеки. Характерні риси соціально-економічної безпеки. Економічна безпека держави як багаторівнева система: суть та складові. Економічна безпека в системі національної безпеки. Категоріальний апарат економічної безпеки та її базові елементи: небезпека, безпека, загроза. Національні економічні інтереси та їх класифікація.

Сутність та зміст економічної безпеки. Внутрішня структура економічної безпеки. Об’єкти, суб’єкти економічної безпеки. Принципи формування і реалізації соціально-економічної безпеки. Механізм гарантування соціально-економічної безпеки.

Загрози економічній безпеці. Критерії та перелік (множина) індикаторів економічної безпеки країни, їх нормування. Зовнішні та внутрішні загрози соціально-економічній безпеці України: генезис та особливості розвитку. Соціально-економічні відносини. Економічне зростання і соціальна економіка. Соціально-економічна безпека в ринкових умовах господарювання.

Тема 2 Структурні аспекти економічного розвитку в контексті соціально-економічної безпеки. Соціально-економічна безпека підприємства

Структурна перебудова економіки та її економічна безпека. Поняття структурної збалансованості економіки. Причини та прояви структурної незбалансованості економіки України. Пріоритети структурних змін української економіки. Проблема розвитку внутрішнього ринку України в контексті соціально-економічної безпеки.

Закономірності розвитку підприємницького потенціалу суспільства. Процес приватизації і розвиток конкуренції в контексті економічної безпеки. Розвиток підприємництва в Україні і його вплив на стан економічної безпеки. Сутність та основні компоненти економічної безпеки підприємництва. Взаємозв’язок між рівнем економічної безпеки підприємництва та економічною безпекою держави. Завдання економічної безпеки підприємництва у системі складових національної економічної безпеки.

Формування інституційної системи українського суспільства та соціально-економічна безпека. Тіньова економіка і чинники її формування в Україні, загрози соціально-економічній безпеці держави. Напрями та методи детінізації економіки України. Заходи держави щодо протидії тінізації національної економіки.

Соціально-економічна безпека підприємства в системі національної безпеки. Умови, фактори та середовище безпеки підприємства. Сутнісна характеристика соціально-економічної безпеки підприємства. Складові соціально-економічної безпеки підприємства Загрози соціально-економічній безпеці підприємства.

Принципи досягнення соціально-економічної безпеки підприємства. Чинники зміцнення соціально-економічної безпеки підприємства. Механізм забезпечення соціально-економічної безпеки підприємства.

Тема 3. Соціальний механізм економічної безпеки

Економічна безпека як основа реалізації її соціального механізму. Процеси соціалізації економічної безпеки. Соціальний механізм: сутність та форми прояву. Зміст та структура соціального механізму економічної безпеки. Реалізація соціального механізму економічної безпеки на сучасному етапі суспільного розвитку.

Соціальна політика як засіб гарантування реалізації соціального механізму економічної безпеки. Стратегічні напрями реформування соціальної сфери. Пріоритети державної соціальної політики в контексті забезпечення економічної безпеки України.

Сутність та місце соціальної безпеки у системі національної безпеки. Тенденції взаємообумовленості соціальної та економічної складових безпеки. Соціальна безпека як критерії соціалізації економіки. Проблеми розвитку соціальної сфери та їхній вплив на стан економічної безпеки держави та особи.

Поняття людського капіталу та політика його розвитку. Людський розвиток та методика його оцінки. Соціально-демографічні чинники економічної безпеки.

Зміст та елементи економічної й соціальної безпеки особи. Державоцентрична та антропоцентрична моделі безпеки. Доходи населення як параметр безпеки людини та пріоритети державної політики у цій сфері.

Змістовий модуль 2. Управління соціальною та економічною безпекою

Тема 4. Інвестиційно-інноваційна складова соціально-економічної безпеки

Проблеми відтворення основного капіталу в контексті економічної безпеки. Інвестиції та інвестиційна діяльність в системі соціально-економічної безпеки держави. Інвестиційний клімат та інвестиційна привабливість в контексті забезпечення соціально-економічної безпеки. Соціальна спрямованість інвестицій: сутність та чинники реалізації. Соціальна спрямованість інвестицій як умова і мета функціонування та розвитку економічних систем. Соціальна спрямованість інвестиційної політики як фактор гарантування економічної безпеки.

Інвестиційна складова економічної безпеки. Позитивний та нормативний аспекти інвестиційної безпеки. Фактори, що впливають на рівень інвестиційно-інноваційної безпеки. Механізм реалізації інвестиційної безпеки: суть, функції та форми прояву. Структура механізму реалізації інвестиційної безпеки.

Роль і місце інновацій в системі соціально-економічної безпеки. Інноваційна спрямованість інвестиційної безпеки. Об’єктивна необхідність посилення інноваційного характеру соціально-економічної безпеки.

Напрями формування інноваційного інвестування соціально-економічної безпеки. Механізм макроекономічного регулювання інноваційних процесів, інноваційна політика держави в забезпеченні соціально-економічної безпеки. Інституціональні критерії інноваційної складової соціально-економічної безпеки.

Тема 5. Фінансова складова соціально-економічної безпеки. Зовнішньоекономічна безпека

Сутність та понятійний апарат фінансової безпеки держави. Фінансова безпека в системі соціально-економічної безпеки. Складові фінансової безпеки. Механізм гарантування фінансової безпеки держави. Пріоритети стратегії забезпечення національної фінансової безпеки на сучасному етапі розвитку відносин господарювання. Основні загрози фінансовій безпеці України, шляхи їх подолання.

Грошово-кредитна політика в забезпеченні економічної безпеки країни, проблеми грошово-кредитної політики України. Інфляція, антиінфляційна політика та їхній вплив на соціально-економічну безпеку України. Стабільність національної валюти в контексті соціально-економічної безпеки держави.

Банківська система, її місце та роль в забезпеченні соціально-економічної безпеки. Державний бюджет, проблеми доходів і видатків бюджету в контексті соціально-економічної безпеки. Проблеми міжбюджетних відносин. Податкова політика України, її вплив на соціально-економічну безпеку держави і суб’єктів господарювання.

Глобалізація як фактор соціально-економічної безпеки. Суб’єкти зовнішнього впливу на соціально-економічну безпеку України. Необхідність державного регулювання «відкритості» національної економіки. Сутність зовнішньоекономічної безпеки. Експортна та імпортна складові соціально-економічної безпеки України. Зовнішня торгівля та її вплив на економічну безпеку держави, структура і проблеми зовнішньої торгівлі України.

Поняття економічної незалежності країни. Геоекономічний потенціал та орієнтири стратегічного розвитку України. Участь України у міжнародних економічних об’єднаннях. Україна в системі міжнародних фінансів.

Тема 6. Соціально-економічна безпека на регіональному рівні. Політика забезпечення соціально-економічної безпеки

Загальна характеристика соціально-економічної безпеки регіону. Принципи та механізм забезпечення соціально-економічної безпеки на регіональному рівні. Основні складові регіональної соціально-економічної безпеки.

Критерії соціально-економічної безпеки регіону. Кількісні показники економічної безпеки регіону. Загрози соціально-економічній безпеці регіонів.

Стратегічні цілі та пріоритети політики забезпечення соціально-економічної безпеки. Політика забезпечення економічної безпеки в системі державної політики. Суб’єкти та система забезпечення економічної безпеки України.

Мета і методи аналізу та моніторингу соціально-економічної безпеки країни. Правові основи забезпечення економічної безпеки. Оптимізація системи державного управління як чинник соціально-економічної безпеки країни.

Міжнародний досвід забезпечення економічної безпеки.

Кількість годин – 120; кредитів – 4; розподіл годин: лекції – 12, практичні та семінарські – 12, самостійна робота – 96.

Вид контролю – іспит.