Робоча програма дисципліни «Спеціальний курс електричних машин» для студентів спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», освітня програма (спеціалізація)  «Електричні машини і апарати»

Мета навчальної дисципліни – виклад наукових основ теорії методів розрахунків перехідних процесів та сталих режимів роботи трансформаторів та автотрансформаторів з використанням сучасних програм комп’ютерних розрахунків.

Завдання – засвоєння різноманітних методів одержання результатів, їх порівняння та подальшого аналізу при проектуванні та оптимізації конструкцій трансформаторів та автотрансформаторів для виконання студентами дипломного проекту та застосування знань в науковій та практичній діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні компетентності: здатність до абстрактного мислення, аналізу і синтезу; здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; здатність спілкуватися іноземною мовою; здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел; здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми,

працювати автономно.

фахові компетентності: здатність вирішувати комплексні спеціалізовані задачі і практичні проблеми, пов’язані з роботою електричних машин, апаратів та автоматизованого електроприводу; здатність вирішувати комплексні спеціалізовані

задачі і практичні проблеми, пов’язані з проблемами виробництва, передачі та розподілення електричної енергії; здатність розробляти проекти електроенергетичного, електротехнічного та електромеханічного устаткування із дотриманням вимог законодавства, стандартів і технічного завдання;

очікувані програмні результати навчання: студент повинен знати принципи роботи електричних машин, апаратів та автоматизованих електроприводів та уміти використовувати їх для вирішення практичних проблем у професійній діяльності.

Програма навчальної дисципліни

 

        Модуль 1

Змістовий модуль 1. Математичні моделі трансформаторів.

Тема 1. Формальний підхід та особливості складання математичних моделей трансформаторів.

Тема 2. Математичні моделі багатообмоткових трансформаторів.

Тема 3. Електромагнітні характеристики трансформатора і їх параметри.

Тема 4. Визначення індуктивних опорів, взаємоіндуктивних опорів між контурами та між обмотками з нерівномірним розподілом ампер-витків по висоті.

Змістовий модуль 2. Перехідні процеси трансформатора.

Тема 5. Метод середніх геометричних відстаней для розрахунку індуктивних опорів трансформатора. Методи визначення взаємоіндуктивних опорів складних обмоток.

Тема 6. Визначення еквівалентних індуктивних опорів автотрансформатора.

Тема 7. Перехідний процес вмикання трансформатора.

Тема  8. Процес короткого замикання трансформатора.