Програма вивчення навчальної дисципліни «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством» складена відповідно до освітньо – професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».

Бухгалтерському обліку відводиться важливе місце в управлінні підприємством. Облікова інформація служить основою при веденні бухгалтерського обліку суб’єктами господарювання. Вивчення ролі обліку для управління підприємством сприяє фундаментальній підготовці фахівців другого рівня за спеціальністю «Облік і оподаткування».

Система бухгалтерського обліку підприємства забезпечує зовнішніх і внутрішніх користувачів оперативною, якісною, об’єктивною інформацією для прийняття на її основі важливих, виважених тактичних та стратегічних управлінських рішень. Від системи бухгалтерського обліку залежить рівень об’єктивності визначення кінцевих результатів діяльності суб’єктів господарювання, правильність нарахування різних податків і платежів.

Метою вивчення курсу «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством» є формування системи знань з підготовки облікової інформації для прийняття обґрунтованих управлінських рішень на всіх рівнях управління підприємством. Важлива роль при цьому відводиться вивченню концептуальних засад використання бухгалтерського обліку як інформаційного джерела для управління підприємством, набуття вмінь побудови та трансформації бухгалтерського обліку в системі управління підприємством.

Завдання вивчення дисципліни полягає у: засвоєнні теоретичних засад управління з урахуванням змін у внутрішньому та зовнішньому середовищах підприємства; вивченні основних засад формування ефективної облікової системи як основи управління підприємством, формуванні та оцінці облікової політики з метою оптимального ціноутворення та оподаткування; визначенні інформаційних потреб для різних груп користувачів облікової інформації, організації її підготовки та подання; об’єктивній оцінці очікуваних витрат і доходів для прогнозування та прийняття управлінських рішень; вмінні підібрати необхідний інструментарій та збалансовану систему показників у формуванні обліково-аналітичного забезпечення управління підприємством; здійсненні підготовки та складання внутрішньої звітності, необхідної для управління підприємством, вироблення на її основі аналітичної оцінки майнового та фінансового стану й результатів діяльності суб’єкта господарювання.