Програма вивчення навчальної дисципліни "Фінансовий контролінг у сфері бізнесу" складена відповідно до освітньо-професійної пріограми підготовки бакалаврів спеціальності 072 "Фінанси, банківська справа та страхування".

Предметом вивчення вивчення дисципліни є  фінансового контролінгу у сфері бізнесу.

Міждисциплінарні зв`язки: Курс базується на ґрунтовних і систематизованих знаннях попередніх суміжних курсів, до яких належать  «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Гроші і кредит», «Фінанси».

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістовних модулів:

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи фінансового контролінгу у бізнесі.

Тема 1. Основи фінансового контролінгу.

Сутність, завдання та функції фінансового контролiнгу. Контролінг як система підтримки управлінських рішень. Суть контролінгу та основні його завдання. Фінансовий контролінг. Зміст функцій фінансового контролінгу. Обєкти фінансового контролінгу. Підсистеми фінансового контролінгу та їх характеристика. Стратегічний фінансовий контролінг його завдання та цілі. Суть та завдання оперативного контролінгу. Основними елементами оперативного контролінгу. Методи фінансового контролінгу. Класичні специфічні методи фінансового контролінгу. АВС-аналіз, XYZ-аналіз, SWOT - аналіз, портфельний аналіз, бенчмаркінг витрат.

Тема 2 . Організація фінансового контролінгу  у бізнесі

Організаційна побудова системи фінансового контролінгу. Основні принципи побудови системи фінансового контролінгу. Підпорядкованість служби контролінгу. Кваліфікаційні вимоги до контролера. Функції контролера. Вимоги, що ставляться до контролера та їх характеристика. Етапи впровадження фінансового контролінгу. Етапи побудови системи фінансового контролінгу у бізнесі та їх характеристика.

 

Тема 3. Бюджетування як інструмент фінансового контролінгу.

Сутність бюджетування та його функції. Бюджетний контроль як невід’ємна складова бюджетування. Функції бюджетування та їх характеристика. Основні характеристики бюджетування. Система бюджетів на підприємстві. Процес постановки системи бюджетування на підприємстві. Професійні компетенції контролінгу у контексі бюджетування. Звітність за результатами виконання бюджетів (репортинг). Невід’ємні складові бюджетування – це бюджетний контроль і рапортування. Схема бюджетного контролю.

Тема 4. Оцінка результативності фінансово-господарської діяльності та системи мотивації

Основні завдання діагностики фінансового стану. Види діагностики: зовнішня та внутрішня. Інструментарій діагностики фінансового стану. Система стандарт-костинг та її застосування для оцінювання ефективності виробництва продукції. Забезпечення ефективності контролю за витратами. Системи мотивації виконання завдань. Класифікація мотивації та їх характеристика.


Змістовий модуль 2. Фінансовий контролінг в системі управління бізнесом. 

Тема5. Система вартісно-орієнтованого управління

Вартісно-орієнтоване управління. Компоненти вартісно-орієнтованого управління. Фактори, які впливають на вартість підприємства. Етапи впровадження вартісно- орієнтованого контролінгу та його практична значимість. Шляхи впровадження вартісно-орієнтованого контролінгу в діяльність підприємства. Підходи до побудови системи показників. Переваги системи вартісно-орієнтованого контролінгу.

Тема 6. Фінансовий контролінг у системі збалансованих показників

Сутність і призначення фінансового контролінгу. Інструментарій фінансового контролінгу: аналіз сильних і слабких сторін, побудова стратегічного балансу, портфельний аналіз, організаційний аналіз, функціонально-вартісний аналіз, модель життєвого циклу, система раннього попередження та реагування, дискримінантний аналіз, аналіз shareholder-value, Balanced-Scorecard, бенчмаркінг та ряд інших. Система збалансованих показників. Концепції збалансованої системи показників (BSC). Головна структурна ідея BSC.

Тема 7. Фінансова діагностика та моніторинг у системі контролінгу

Основні положення та принципи фінансової діагностики. Етапи фінансової діагностики. Принципи фінансової діагностики. Мета, завдання і методологічна основа фінансової діагностики. Завдання фінансової діагностики. Моніторинг фінансової діагностики. Зміст, завдання і методи аналізу фінансової звітності. Фінансова звітність. Аналіз фінансової звітності. Аналізуючи фінансові звіти використовують різні методи та прийоми фінансового контролінгу.

Тема 8. Внутрішній фінансовий контроль

Внутрішній фінансовий контроль. Функції та форми внутрішнього фінансового контролю. Форми фінансового контролю. Способи проведення внутрішнього фінансового контролю. Способи проведення фінансового контролю: перевірка, ревізія, обстеження, аналіз.

Вид контролю: залік