Якість як характеристика сутності об’єктів та їх властивостей має велике практичне значення для людей. Підходи до кількісної оцінки якості за сукупністю усіх властивостей продукту почали розвиватися в Європі та США наприкінці XIX – початку XX сторічь. Кваліметрія як самостійна наука об оцінюванні якості будь яких об’єктів сформувалась в конці 60-х рр. 20 ст. Її появлення було обумовлено нагальною потребою більш ефективного і науково-обґрунтованого управління якістю продукції що виробляється. Крім того, рішення різноманітних проблем техніки, наприклад надійності, технологічності, безпеки, естетичності та ін. підводили науковців до розуміння необхідності проведення об’єднаних комплексних оцінок якості по усім найважливішим параметрам властивостей технічних систем: машин, обладнання, приладів тощо. З іншого боку, була потреба у методиках кількісної оцінки різноманітних об’єктів, що сприяє виконанню вимог до якості та підвищенню конкурентоспроможності продукції.
Від знань і вміння визначати показники якості і керувати ними залежить життєздатність будь-якої організації. Кваліметрія наука саме про це: "Наукова дисципліна, що займається розробкою методів для кількісної оцінки якості будь-яких об'єктів, явищ чи процесів. Вона вивчає, як перетворювати якісні характеристики в числові показники, застосовуючи різні математичні моделі та статистичні методи. Ця наука є міжгалузевою та використовується для оцінки якості продукції, праці, освіти, а також у сферах стандартизації, управління та соціології."
- Викладач: Фролов Михайло