Програма викладення дисципліни "Обладнання ливарних цехів" складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 131 "Прикладна механіка".

Предметом вивчення навчальної дисципліни є обладнання ливарних цехів.

Метою викладання дисципліни є формування у студентів знань, навиків та умінь, що дозволить їм добре розумітись в робочих процесах обладнання, яке застосовується при виробництві виливків в піщано-глинистих формах, методах проектування та дослідження, а також конструкціях обладнання і перспективах розвитку механізації ливарних цехів.
 
Завдання вивчення дисципліни. Ознайомлення студентів з сучасними методами механізації, принципами роботи, робочими процесами, конструкціями і розрахунками технологічних машин, що застосовуються при виробництві виливків в піщаних формах.

Міждисциплінарні зв’язки - курс базується на знаннях одержаних при вивченні наступних дисциплін: "Навчальний практикум", "Фізика", "Технологія ливарного виробництва".
Дисципліни,для вивчення яких є обов’язковим знання, здобуті при вивченні цієї дисципліни:"Проектування ливарних цехів, "Обладнання спеціальних методів лиття", а також при складанні державного фахового іспиту на бакалавра, або дипломному проектуванні.
Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Вступ до дисципліни.

2. Формувальні та стрижньові ливарні машини.

3. Устаткування для подрібнення і розмелювання.

4. Сепарація, просіювання, регенерація.

5. Машини для приготування суміші.

6. Зберігання та транспортування матеріалів.

7. Обладнання для вибивання ливарних форм.

8. Обладнання для очищення і зачищення виливків.

9. Кінцева обробка придатного литва.