Практика студентів юридичного факультету Національного університету «Запорізька політехніка» (далі – НУ «Запорізька політехніка») є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки фахівців в університеті. Вона проводиться відповідно до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 08 квітня 1993 р. № 93 (з наступними змінами), Положення про проведення практики студентів НУ «Запорізька політехніка», затвердженого наказом ректора від 30 серпня 2019 року.

Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення для одержання практичних знань і вмінь відповідно до різних освітніх рівнів. Навчальним планом юридичного факультету Інституту управління та права для майбутніх бакалаврів з права передбачені такі види практики – навчальну (ознайомчу), виробничу на третьому та виробничу на четвертому курсах.

Виробнича практика на 3 курсі навчання є своєрідним містком між навчальною (ознайомчою) та завершальною, тобто виробничою практикою на 4 курсі навчання. Вона передбачає поглиблення теоретичних знань з циклу спеціальних дисциплін, вироблення певного кола вмінь та навичок правозастосовчої практичної діяльності шляхом безпосередньої участі в здійсненні деяких юридичних дій. Якщо в навчальній практиці домінують методи спостерігання за діяльністю фахівців, співставлення теорії та реальної практики, то в виробничій практиці акцент робиться вже на безпосереднє впровадження набутих теоретичних знань в окремі сфери юридичної діяльності.

Метою виробничої практики є закріплення теоретичних знань, отриманих студентами у процесі навчання та формування у них професійних умінь та навиків з відповідної спеціальності.

Основними завданнями виробничої практики є:

– поглиблення теоретичних знань, отриманих студентами у процесі вивчення повного циклу загальнотеоретичних дисциплін;

– формування практичних навичок шляхом вчинення певних конкретних дій, зокрема кваліфікації фактів й обставин, підготовки проектів юридичних документів тощо;

– набуття студентами певного професійного досвіду та формування у компетентностей для роботи з обраної спеціальності.