Дисципліна «Система соціальних служб в Україні» включає в себе інформацію щодо теоретичних та правових основ організації системи соціальної служби в Україні, а також напрямів і підходів до організації роботи соціальних служб щодо соціальної підтримки сім’ї, дітей та молоді й окремих інших соціальних служб.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є: теоретичні та практичні аспекти організації та функціонування системи соціальних служб в Україні.

Міждисциплінарні зв’язки: «Система соціальних служб в Україні» інтегрується з дисциплінами: деонтологія соціальної роботи, правові основи соціальної роботи, медико-соціальні основи здоров’я, методи соціальної роботи, волонтерська діяльність, соціальна робота з громадськими та благодійними організаціями, конфліктологія, психологія управління.

Навчальна дисципліна належить до обов’язкових дисциплін.

Мета курсу: опанування теоретичними знаннями з засад організації та функціонування системи соціальної роботи в Україні, формування практичних навичок вирішення актуальних проблем соціального забезпечення населення, державне регулювання в цій сфері.

Зокрема:

−          засвоїти підходи до розуміння соціальної служби як організаційної форми соціальної роботи;

−          розуміти особливості кадрового забезпечення менеджменту соціальних служб;

−          набути знань з особливостей сучасного стану та навичок з аналізу перспектив розвитку системи соціальних служб в Україні;

−          опанувати знання з організації роботи соціальних служб щодо соціальної підтримки сім’ї, дітей та молоді;

−          опанувати навички організації, аналізу та удосконалення діяльності соціальних служб щодо соціальної підтримки сім’ї, дітей та молоді;

−          розуміти особливості організації діяльності державної служби зайнятості;

−          набути навички організації взаємодії всередині системи соціальних служб в нашій державі та розуміння сфери відповідальності, завдань та повноважень складових цієї системи.

Дисципліна складається з 90 год. (3 кредити): 14 год. лекцій, 14 год. семінарських занять і закінчується заліком.