Метою викладання навчальної дисципліни «Криміналістичне забезпечення виявлення та розслідування злочинів» є засвоєння здобувачами вищої освіти найбільш ефективних прийомів, методів та засобів боротьби зі злочинністю, сприяння становленню сучасного всебічно-розвинутого працівника правоохоронних органів, здатного на достатньому рівні репрезентувати названі органи у відносинах з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та громадянами, формувати та розвивати правові знання, уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи, виробити навички застосування криміналістичних засобів та методів при розслідуванні злочинів, розвивати пізнавальні інтереси здобувачів вищої освіти, уміння проводити спостереження, розвивати вміння порівнювати, аналізувати інформацію, сформувати ціннісні орієнтири відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості, формувати у майбутніх правоохоронців високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Під час вивчення курсу «Теоретико-прикладні проблеми оперативно-розшукової діяльності» використовуються знання студентів, одержані під час вивчення «Криміналістики», «Кримінального процесу», «Кримінального права», «Кримінології» та ін.

Дисципліна ґрунтується на положеннях Конституції України, законах України та підзаконних нормативно-правових актах, що містять норми права, якими регулюються суспільні відносини, які виникають у зв’язку з вчиненням злочинів. Необхідну увагу приділено підзаконним нормативно-правовим актам, позитивному досвіду діяльності органів досудового розслідування, тенденціям реформування системи органів кримінальної юстиції.

Вивчення дисципліни сприяє формуванню у здобувачів вищої освіти таких компетентностей.

Загальні компетентності:

ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК6. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.

ЗК7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК8. Здатність бути критичним і самокритичним.

ЗК9. Здатність працювати в команді.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності:

СК7. Здатність застосовувати знання завдань, принципів і доктрин національного права, а також змісту правових інститутів, щонайменше з таких галузей права, як: конституційне право, адміністративне право і адміністративне процесуальне право, цивільне і цивільне процесуальне право, кримінальне і кримінальне процесуальне право.

СК11. Здатність визначати належні та прийнятні для юридичного аналізу факти.

СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності.

СК14. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення

СКНП6. Здатність і готовність у передбачених законом випадках застосовувати: фізичну силу, у тому числі спеціальні прийоми боротьби (рукопашного бою); сукупність пристроїв, приладів і предметів; вогнепальну зброю.

СКНП7. Здатність і готовність забезпечувати дотримання прав і свобод людини під час здійснення професійної діяльності.