Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета навчального курсу полягає у тому, щоб ознайомити студентів з основними історичними формами і типами української культури, закономірностями її функціонування і розвитку, дати уявлення про визначальні ментальні особливості  і художньо-естетичні прояви української культури.

 

Основними завданнями вивчення дисципліни “Історія української культури” є:

- оволодіння основними термінами і поняттями культурології на рівні відтворення, тлумачення та використання у повсякденному житті;

- вивчення культури в розвитку, в єдності та суперечності різних процесів і тенденцій, засвоєння сутності та цінностей основних здобутків культури, її суттєвих рис;

- розгляд української культури в контексті її історичного розвитку та досягнень світової і європейської культур;

- сформувати уявлення про особливості ментальності та закономірності загальнокультурного руху України;

- показати загальнокультурний та мистецький феномен України у колі західноєвропейської та слов’янської культур;

- формування вмінь і навичок застосування знань з історії культури для визначення лінії власної поведінки в умовах розмаїття культур.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні компетентності:

Знання української літературної мови, ділового (професійного) дискурсу на рідній мові.

Здатність до аналізу та синтезу на основі логічних аргументів і перевірених фактів.

Здатність застосовувати набуті професійні знання на практиці (у широкому діапазоні можливих місць роботи й у повсякденному житті).

Здатність до ефективної роботи з різними джерелами інформації; здатність до її пошуку, обробки й аналізу. 

Здатність до ефективної комунікації, що передбачає: уміння стило й повно представляти складну комплексну інформацію в усній чи письмовій формах; використання інформаційно-комунікаційних технологій; оволодіння належним тезаурусом; уживання лексики, чітко розрахованої на відповідну аудиторію.

Здатність цінувати та поважати різноманітності та мультикультурності.

Здатність до подальшого навчання й оволодіння сучасними знаннями з метою підвищення рівня загального розвитку й удосконалення рівня професійного.

Здатність визначати й розуміти причинно-наслідкові зв’язки розвитку суспільства на основі знань про національну й світову історію, економіку, право, культуру й мистецтво тощо, уміння використовувати їх у професійній і громадській діяльності, дискурсі повсякдення. 

 

 

фахові компетентності:

Здатність до формування світогляду, розвитку людського буття, суспільства і природи, духовної культури.

Здатність визначати й розуміти особливості розвитку української журналістики на основі знань про національну й світову історію, теорію й практику журналістики, уміння використовувати ці знання в професійній діяльності.

 

Очікувані програмні результати навчання. Студент уміє:

-            об’єктивно аналізувати та оцінювати процеси, явища і проблеми суспільного життя.

-            формувати особистісну культуру й культуру колег-журналістів, загально редакційну культуру на основі врахування особливостей національної(их)  культури(р) й менталітету(ів).

-            знати національну й світову  історію, національну і світову культуру, мистецтво (що дозволяє визначати і розуміти причинно-наслідкові зв’язки розвитку суспільства).

працювати в дискурсі поваги до різноманітності та мультикультурності.