Мета вивчення дисципліни - ознайомити студентів з завданнями, що вирішує  автоматизація виробничих процесів, системами автоматизованого управління виробництвом, засобами автоматизації транспортування деталей, її загрузки на верстати, контролю точності виготовлення при обробці та після.

 Впровадження автоматизації виробництва підвищує його продуктивність  завдяки скороченню часу на проектування виробів та їх виготовлення.  Для цього використовують автоматизовані системи, що охоплюють всі етапи життєвого циклу продукції. При виготовленні деталей використовують автоматизовані верстати з ЧПУ, з'єднанні між собою транспортною мережою.  Якість виготвлення контролюється автоматичними приладами. Все це забезпечує своєчасне виконання вимог поживачів та конкурентоспроможність проукції

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати:

загальні компетентності:

ЗК2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК3. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК13. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт

фахові компетентності:

ФК4. Здатність здійснювати оптимальний вибір технологічного обладнання, комплектацію технічних комплексів, мати базові уявлення про правила їх експлуатації.

ФК7. Здатність застосовувати комп’ютеризовані системи проектування (CAD), виробництва (CAM), інженерних досліджень (CAE) та спеціалізоване прикладне програмне забезпечення для вирішення інженерних завдань з прикладної механіки.

очікувані програмні результати навчання:

РН11) розуміти принципи роботи систем автоматизованого керування технологічним обладнанням, зокрема мікропроцесорних, вибирати та використовувати оптимальні засоби автоматики;

РН14) здійснювати оптимальний вибір обладнання та комплектацію технічних комплексів.


Перелік дисциплін, засвоєння яких є необхідним для вивчення дисципліни:

- технологія конструкційних матеріалів;

- фізика;

- процеси механічної обробки та їх еволюція;

- комп’ютерні графічні системи;