Після завершення навчання у закладі вищої освіти, переважна частина молоді працює за обраним фахом. Відповідно це не лише кваліфіковані фахівці в обраній сфері, а й люди з університетською освітою, що передбачає і гуманітарну підготовку, відмінну від базового загальноосвітнього рівня. Даний курс у системі гуманітарного та морально-духовного самовизначення спрямований на дослідження національної культури як основи розуміння феномена людської культури, на формування світоглядного підґрунтя життєдіяльності особистості, пройнятої духовністю нації, здатної до повноцінного діалогу з носіями інших національних культур, зорієнтованої на загальнолюдські цінності. Гостра необхідність вивчення історії культури українського народу зумовлена складними суспільно-політичними й етнокультурними процесами в сучасній Україні, що засвідчують глибоке значення національної культури як граничної основи буття української спільноти, її ідентичності та єдності, а також самоствердження серед інших спільнот і культур світу. Розбудова національної культури є нині не менш актуальною, ніж проблеми демократизації українського суспільства, побудови правової держави, трансформації української економіки на засадах цивілізованих ринкових відносин.


МЕТА, КОМПЕТЕНТНОСТІ та РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ

1. Мета курсу  - дати знання з історії української культури, зосередившись на найбільш актуальних проблемах: особливості розвитку культури певних регіонів з характерним історично визначеним рівнем розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людей та дати уявлення про зв’язок української культури зі світовою; найвидатніші культурні досягнення людства в стародавню добу, в період середньовіччя та нового часу, на сучасному етапі.

2. Опанувавши цей курс, Ви зможете набути наступні загальні компетентності:

здатності виокремлювати цивілізаційні витоки та детермінанти української культури, характеризувати основні етапи розвитку культури, світоглядні засади, базові цінності, найбільш вагомі художньо-мистецькі, інтелектуальні та суспільні здобутки, які є визначальними для сучасного розвитку української культури, формувати всебічно і гармонійно розвинену особистість на прикладах української культури; сприяти виробленню високих гуманістичних, духовно-культурних ідеалів, морально-етичних та естетичних критеріїв та принципів життєдіяльності.

Результати навчання, якими Ви оволодієте у результаті вивчення курсу:

аналізувати різноманітні явища української культури, усвідомлювати основні проблеми феномену культурної глобалізації, оцінювати значення культурних досягнень українського народу та внесок у них видатних діячів культури України, враховувати сучасні проблеми розвитку української культури в умовах європейської інтеграції та глобалізації під час виконання професійних обов’язків.