«Кримінальний процес» є однією з основних навчальних дисциплін, що передбачена для обов‘язкового вивчення при підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» напряму 261 "Правоохоронна діяльність".

Засвоєння студентами матеріалу цієї дисципліни становить фундамент професійної підготовки працівників судових, правоохоронних та правозахисних органів.

Навчальна дисципліна «Кримінальний процес» складається із Загальної та Особливої частин і вивчається у продовж двох семестрів.

У Загальній частині розглядаються поняття і завдання кримінального провадження, основні наукові категорії кримінального процесу, система стадій, джерела кримінального процесуального права України, засади кримінального процесу, правовий статус суб‘єктів кримінально-процесуальної діяльності, доказове право, порядок відшкодування шкоди, положення про процесуальні строки і витрати, заходи забезпечення кримінального провадження.

Особлива частина присвячена докладному вивченню процесуальної діяльності, що відбувається у кожній стадії кримінального процесу, особливих порядків кримінального провадження, а також міжнародного співробітництва у кримінальному судочинстві.

Навчальна дисципліна "Кримінальний процес" знаходиться у тісному зв‘язку з іншими юридичними дисциплінами, перш за все, з теорією держави і права, яка забезпечує його категоріальним апаратом, з конституційним, кримінальним, адміністративним і цивільним правом, оскільки в діяльності органів досудового розслідування і суду досить часто виникають питання, що пов‘язані з відшкодуванням завданої кримінальним правопорушенням шкоди, кваліфікацією суспільно небезпечних діянь, забезпеченням конституційних прав і свобод людини, адміністративною відповідальністю тощо.

При вивченні кримінального процесу студенти повинні активно використовувати знання щодо завдань, компетенції, структури і повноважень органів досудового розслідування, прокуратури та суду.

Основними засобами вивчення навчальної дисципліни є лекції, семінарські та практичні заняття, написання рефератів і курсових робіт, самостійна та індивідуальна робота, поточний і підсумковий контроль.

Питання зміцнення законності та правопорядку, посилення протидії злочинності, підвищення ефективності діяльності органів досудового розслідування, прокуратури і суду є предметом постійної уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, а також Верховного Суду, керівництва Генеральної прокуратури, ДБР, СБУ та МВС України і тому, треба обов`язково використовувати у навчанні підзаконні нормативні акти, що регламентують окремі аспекти кримінально-процесуальної діяльності.